Pénz- és tőkepiac

Az UniCredit kimazsolázhatja a bankmatuzsálemet

A vártnál jobb negyedéves eredménnyel rukkolt ki az olasz UniCredit és a párizsi székhelyű BNP Paribas is.

A vártnál jobb második negyedéves eredményről számolt be, és egyúttal kilátásain is javított az UniCredit Bank, amely nem sokkal gyorsjelentése közzététele előtt jelentette be, hogy

megbeszéléseket kezd az olasz kormánnyal a világ legrégebben, 1472-ben alapított máig működő bankja, a Monte dei Paschi di Siena megvásárlásáról.

Mint ismeretes, Róma egy 5,4 milliárd eurós pénzügyi injekcióval mentette meg 2017-ben a pénzügyi világválságban megroggyant, állami tulajdonba került toszkán bankot.

Fotó: AFP

Az UniCredit menedzsmentje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy csupán bajba jutott riválisa bizonyos részlegeit vásárolná meg, nem az egészet. További feltételeik, hogy a sienai pénzintézet korábbi működéséből eredő jogi kockázatok alól védettséget kapjanak, illetve hogy nem kerülhetnek hozzájuk rossz hitelek.
Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója kiemelte, hogy az ügyletet követően a nagybank jelentős költségcsökkentést és 10 százalék feletti profitbővülést érhet el. Sőt, az Itáliában tavaly az Intesa Sanpaolo mögé szorult bankház piaci pozíciói is erősödhetnek. Az Autonomous elemzőcég szerint is befektetőbarát feltételekkel indulhatnak a tárgyalások.

A második negyedévben az UniCredit a 736 millió eurós piaci konszenzus feletti, 1 milliárdos nettó nyereséget gazdálkodott ki, míg a rossz hitelek miatt képzett céltartalék 360 millió euró lett a 647 milliós becsléssel szemben. A 4,4 milliárd eurós összbevétel 100 millióval haladta meg a prognózist.

Az éves korrigált profitcélt a bankvezetés az eddigi 3 milliárd euró körüliről afelettire módosította, míg a bevételi célt megerősítették.

Az olasz bank részvényei pénteken napközben több mint 4 százalékkal, 10 euró fölé drágultak.

Fanyalogva fogadták a BNP Paribas gyorsjelentését

Korántsem váltott ki lelkesedést a részvényesekből a BNP Paribas gyorsjelentése, lévén a francia bank papírjai pénteken délig 0,7 százalékkal, 51,7 euróra gyengültek. Habár a lakossági bankolás fellendülésének és a céltartalék csökkenésének köszönhetően a nettó profit év/év bázison 27 százalékkal, 2,91 milliárd euróra nőtt, a bevétel pedig 0,9 százalékkal lett jobb, mint a bázis, az intézményi ügyfelektől származó bevétel 1,6 százalékkal csökkent. A Jefferies elemzői szerint viszont a beszámoló jobb lett a vártnál, és dicsérték a bank költségkontrollját is.

UniCredit Monte dei Paschi di Siena BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek