Pénz- és tőkepiac

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Történelmi csúcson zárt pénteken a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index.

A páneurópai Stoxx Europe 600-as index 1,10 százalékkal, 461,52 pontra emelkedett, de napközben 461,74 ponton is járt. Múlt péntekhez képest másfél százalékkal nőtt a mutató értéke, ami május eleje óta a legerősebb heti ütem.

A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók közül:

  • a londoni FTSE-100 mutató 0,85 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 1,00 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index 1,35 százalékos,
  • a madridi IBEX 1,11 százalékos,
  • a milánói FTSE MIB pedig 1,29 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,23 százalékos pluszban zárt. 

Fotó: Shutterstock

A nap nyertesei az autógyártó vállalatok voltak, a szektor alindexe 2,5 százalékkal ugrott meg.

A Mercedes-Benz luxusautókat gyártó Daimler árfolyama 5,5 százalékkal ugrott meg, köszönhetően annak, hogy a Kepler Cheuvreux független európai pénzügyi szolgáltató "vételre" javította részvényét, mondván, hogy a vállalat növekedése nem tükröződik megfelelően a részvények árfolyamában.

Az autóalkatrészeket gyártó francia Valeo 6 százalékkal drágult, miután gyorsjelentésének tanúsága szerint nőtt bevétele és nyeresége az első félévben. A Valeo arra számít, hogy enyhülni fog a termeléshez szükséges kulcsfontosságú chipek hiánya. A versenytársak, így a Faurecia és a Continental árfolyama több mint 3 százalékkal emelkedett. A Rafale repülőgépeket gyártó Dassault Aviation árfolyama 4,5 százalékkal emelkedett, miután az első félévről bevételének és nyereségének növekedéséről számolt be. A Vodafone brit mobilszolgáltató 2,4 százalékkal drágult, miután szolgáltatási bevételeinek emelkedéséről számolt be.

Az Európai Központi Bank után a jövő héten már az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kerül a figyelem középpontjába.

A nyíltpiaci bizottság a szokásoknak megfelelően kedden és szerdán tartja kétnapos kamatdöntő ülését. Jerome Powell Fed-elnök eddig a rendkívüli laza monetáris politikát támogató álláspontjával hozzájárult ahhoz, hogy a piacok emelkedő pályán maradjanak.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára az előző napi záróértékek körül mozog. A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,03 százalékos pluszban, 73,81 dolláron, míg a WTI 0,07 százalékos mínuszban, 71,86 dolláron forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,31 százalékkal 1806,64 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,02 százalékkal 1808,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1759 dollárt adtak, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama napi minimumán, 1,1754 dolláron továbbra is háromhavi mélypont, az április eleji szint közelében mozgott.

A hét eleji zuhanás után stabilizálódni látszik a és más kriptodevizák árfolyama, miután a Tesla amerikai autógyártó alapító-vezérigazgatója szerdán megismételte, hogy ismét elfogadják majd fizetőeszközként a bitcoint, mihelyst a kriptobányászathoz használt energia ésszerű mértékben, legalább 50 százalékig megújuló forrásokból származik.

A hét elején még erősen csökkentek a jegyzések annak nyomán, hogy a pénzügyi szabályozó hatóságok folyamatosan sürgetik a kriptodevizák szigorúbb szabályozását. A bitcoin árfolyama közel egyhavi mélypontra, 30 ezer dollár alá süllyedt kedden.

Péntek este hat óra körül az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 32 394,54 dolláron, 0,08 százalékos pluszban állt. Az elmúlt 24 órában a minimumot 32 092,78 dolláron, a maximumot pedig 32 908,36 dolláron érte el az index.

Európa tőzsde árfolyam
Kapcsolódó cikkek