Pénz- és tőkepiac

Erős fundamentumok támogatják az olajralit

Tovább folytatódik a kőolajrali. A WTI és a Brent egyaránt a 2018-as csúcsokat teszteli, de ezzel egy időben a többi nyersanyag, különösen a fémek és a kulcsfontosságú mezőgazdasági termények piacán erőteljes korrekciót láthatunk.

Míg az energiaágazatra továbbra is pozitív hatással van a globális üzemanyag-kereslet folyamatos emelkedése és az OPEC+ által ellenőrzött kínálat szigorítása, más ágazatokat az erősebb dollár, a kedvező időjárás és a fémárak visszaszorítására tett kínai erőfeszítések sújtották.

Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Ezek a fejlemények az elmúlt hetekben a spekulánsok rotációját váltották ki. Ez azt jelenti, hogy az ipari fémekből és a mezőgazdasági nyersanyagokból a tőke átáramlik az energiaszektorba. A nagy befektetők és spekulánsok olaj- és üzemanyag- (például földgáz) kitettsége nettó vételi pozícióban együttesen 977 ezer kontraktus júniusban, ami a legnagyobb energiaszektori kitettség 2018 októbere óta, de még mindig 33 százalékkal elmarad a 2018. januári rekordtól. Ahogy az ipari fémek árfolyamát átmenetileg visszavetette a kínai hatóságok növekvő piaci beavatkozása, a befektetők figyelme még inkább az energiaszektor felé irányul.

Ennek az oka, hogy a várakozások szerint az OPEC+ a közeljövőben úgy irányítja a kitermelés növekedését, hogy folyamatos támogatást biztosítson a nyersolaj árának arra az időszakra, amíg a globális kereslet helyreáll. Az amerikai szabadságszezon megnövelte a finomítói keresletet, emiatt az elmúlt hetekben a nyersolajkészletek csökkentek, ami tovább hevítette a piacot. Távolabbra tekintve arra számíthatunk, hogy az új beruházások hiánya 2022 végétől további kínálati rést okoz majd, és az ezzel kapcsolatos egyre növekvő aggodalmak lökést adhatnak a ralinak.

A nyersolaj árfolyamának emelkedése – lényeges ellenállás híján – szűkülő sávban halad felfelé. A WTI – ha áttöri a 77 dolláros szintet – a rali ötödik hullámában a 85 dolláros szint felé haladhat tovább. A technikai képet nézve viszont egyre több intő jel mutat arra, hogy a momentum gyengül, de még nem igazán világos, hogy a nyersolaj elérte-e már a csúcsot, és korrekcióra kell-e számtani, vagy elegendő erő maradt az „olajbikákban” ahhoz, hogy megdől a 2018-as csúcs.

WTI olaj Brent
Kapcsolódó cikkek