Zöldben nyitott szerdán a Deutsche Bank, a kereskedés első órájában 3 százalékos pluszban is járt a jegyzés. A piac kedvezően árazta a német bankóriás reggel közzétett második negyedéves gyorsjelentését. 

Árbevétel soron 6,24 milliárd euróval zárta az elmúlt három hónapot a DB, ami 310 millió euróval meghaladja az elemzői becsléseket, így mindössze 0,8 százalékos volt a visszaesés éves bázison.

A bank tovább folytatta a céltartalék képzését, melyet a negyedév során 75 millió euróval növelt tovább, szemben az egy évvel korábbi 761 millió euróval. A bank nettó eredménye 692 millió euróra nőtt. 

Fotó: Shutterstock

A céltartalék-képzés lehet feltűnő, hiszen az amerikai bankok már kivezették és a brit bankok is töredékére építették le a tavalyi karantén intézkedések idején felduzzasztott tartalékokat

– mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor elemzője. Kiemelve, hogy a mostani szint már csak tizede a pandémiás tartalékképzésnek. A nettó profit soron 828 millió eurót realizáltak, ami jelentősen jobb a várt 506 millió eurónál – folytatta az elemző, ami elsősorban a járványintézkedések feloldását követően újraindult német gazdaság növekvő hiteligényének számlájára írható. 

A befektetési banki tevékenység árbevétele 11 százalékkal csökkent. Bár még ezzel is felülteljesítő a Deutsche Bank, hiszen a nagy amerikai bankházak 43-44 százalékos visszaeséseket produkáltak, s a brit Barclays friss gyorsjelentésében is mínusz 39 százalék szerepel ezen a soron. A DB kilátásait azonban nem rontja komolyan a kötvénykereskedés gyengélkedése, mert az új vezetés éppen stratégiai fordulatot hajt végre, amennyiben a német bankház visszakanyarodik a klasszikus banki tevékenységnek számító vállalati hitelezéshez – tette hozzá Józsa Bence.