Pénz- és tőkepiac

Kevésbé meredek az amerikai deszkapiac árazása

Míg májusban minden idők legnagyobb emelkedését láthattuk a fűrészáruk piacán,

amikor 1737 dollárig lőtt ki a határidős ár, ami a szezonálisan megszokottnak ötszöröse. Júniusban már az esés volt historikus: 1400 dollár közeléből 800 dollár alá szánkázott a kurzus. Az egységárat ezen a piacon ezer deszkaláb mennyiségre számolják, ami 2,36 köbméternek felel meg.

 

Fotó: Shutterstock

Elemzők több tényezővel magyarázzák az eddig szárnyaló fűrészárupiacon tapasztalható drámai áresést, mely előbb csupán mély korrekciónak mutatkozott, de júliusra egyértelműnek látszik a trendtörés. A visszaesés egyik oka, hogy Kína a spekulációs kereslet adminisztratív visszaszorításával hűti az árupiacokat. Szintén a keresleti oldalt érinti, hogy a gazdaság újraindulásával az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a home office aránya.

 

Mivel a dolgozók visszatérnek a munkahelyükre, a tavaly felfutott otthoni barkácsáru kereslete idén visszaszorult. 

Azért a lakásépítési láz még mindig fűti a deszkapiacot. Aminek a hatását kár lenne alábecsülni, hiszen a július eleji 764 dolláros árszint még mindig nagyjából másfél-kétszerese a szezonálisan ilyenkor megszokottnak. Tavaly júliusban 455 dollár volt ezer deszkaláb fűrészáru, tavalyelőtt pedig 383 dollár. 

Az idei első félév rekordárazásában az is szerepet játszott, hogy tavaly tavasszal a fűrészüzemek 40 százalékkal visszafogták a termelésüket. 

Decemberre azonban visszatért a kibocsátás a pandémia előtti szintre. Az alacsony kamat miatt olcsón elérhető jelzáloghitelek felpörgették a lakásépítési piacot, ami tovább fűtötte az építőanyagok iránti keresletet. Eközben egy érdekes piaci anomáliát láthattunk: amíg a deszka ára az egekbe emelkedett, az alapanyag, vagyis a farönkök ára a túlkínálat miatt a mélyben rekedt. Az elmúlt évtizedekben a déli államokban szövetségi programok segítették az építőiparban és a papíriparban használt déli sárgafenyő telepítését. Így az elmúlt négy évtizedben négyszeresére emelkedett a kitermelhető fa mennyisége. A fűrészmalmok teljes kapacitás mellett sem tudnak megbirkózni a túlkínálattal.

homeoffice lakásépítés fűrészáru árupiac
Kapcsolódó cikkek