Pénz- és tőkepiac

Még egy nagy roham jöhet a kötvénypiacon

Egyre több szakértő számít a jelenleginél magasabb hozamkörnyezetre, a rekord olcsó forráshoz jutás ideje akár már idén lezárulhat.

A hazai inflációs folyamatok láttán a magyarországi befektetők nagyobb számban keresik az alternatív megtakarítási lehetőségeket, köztük az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvényeket – mondta a Világgazdaságnak Láng András, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára. A vállalati kötvények kockázata értelemszerűen magasabb az állampapírokénál, így az SPB ügyfelek elvárt hozama euróban 3-4 százalék, dollárban pedig valamivel nagyobb, 4-5 százalék. A kibocsátók szemszögéből rendkívül jövedelmező a kint lévő kötvények visszahívása és refinanszírozása a jelenlegi kamatkörnyezetben, ezért is van rekordon a globális high yield kötvénykibocsátások volumene, 2021 első felében majdnem 600 milliárd dollárnyi magas hozamú kötvényt bocsátottak ki a cégek.

Fotó: Shutterstock

Az SPB jellemzően az ügyfelek kockázati profilja alapján ajánl számukra a különféle besorolású kötvények közül, a kockázatvállaló megtakarítóknak javasolják a high yield kötvényeket, kockázatkerülőknek pedig a befektetésre ajánlott kategóriát. Utóbbiak közül az SPB szakértője kiemelte a Lloyds 2009-ben kibocsátott kötvényeit, 12 százalékos kuponnal, s 10 százalékos lejáratig számított éves hozammal. Ez a 2024-ben visszahívható, amit minden bizonnyal meg is tesz az angol pénzintézet. A magyar kibocsátású hitelpapírok közül a változó kamatozású, lejárat nélküli OTP-kötvénynek van jelentősebb forgalma, de az SPB ügyfelek inkább a nyugati vállalatok kötvényeit keresik.

Kedvelt a PeMex (mexikói olajvállalat) kötvénye is, vagy a francia BNP Paribas hitelpapírja, ezek mind magasabb hozammal forognak a hazai lakossági állampapírok hozamánál. Az SPB szakértői hozzátették, a Fed részéről jövőre várják a kamatemelési ciklus megindítását. Az emelkedő kamatkörnyezetben a fix kamatozású kötvények közül a magas kuponnal és hozammal rendelkezők csak kisebb árfolyamveszteséget szenvedhetnek el, míg az alacsony hozammal forgó (például az Apple 2051-ben lejáró alacsony hozamú kötvénye) papírok egy százalékpontos kamatemelésre akár 20 százalék feletti árfolyamveszteséget is elszenvedhetnek.

Fotó: VG

A magyar vállalatok által forintban kibocsátott kötvények a hazai lakossági befektetők számára nem igazán kínálnak alternatívát, tulajdonképpen nincs már olyan vállalati hitelpapír, amelynek kifejezetten a magánbefektetők lennének a célcsoportja - mondta a Világgazdaságnak az egyik hazai bank kötvénykereskedője. Hozzátette, a célközönség klasszikus banki kötvény esetén a kibocsátó pénzintézet saját ügyfélköre, jelzáloglevél esetén pedig az intézményi befektetők – ezek kamata korábban és most sem jelent versenyképes lehetőséget a lakossági kamatokhoz képest. A szakértő szerint kicsivel jobb a helyzet az egyéb devizanemben (dollár vagy euró) piacra dobott magyar papírok esetén (OTP Opus, Nitrogénművek), de ezek elérhető/eladható mennyisége és árazása még mindig nem elégséges ahhoz, hogy aktív kereskedés indulhasson el velük lakossági szinten, s fontos azt is megjegyezni, hogy általában 50-100-200 ezer euró, illetve dollár a minimálisan megvásárolható mennyiség ezekből.

A magyar vállalati kötvénypiac kevés izgalmat ígér, befektetői szemmel a globális kötvények annál érdekesebbek, különösen a jövő év lehet mozgalmas. A Bloomberg összesítése szerint a feltörekvő régiók vállalatai által kibocsátott, a spekulatív besorolású hitelpapírokból 72,7 milliárd dollár tőketörlesztése esedékes jövőre, az idei közel duplája. A kibocsátóktól azonban már idén nagy hajrá várható, a JPMorgan Chase & Co szakértői akár 50 milliárd dollár volumenű visszahívásokra (a kötvények lejárata előtti visszavásárlása) számítanak, amelyeket a vállalatok még a rekordmélyben lévő kamatszinteken tudnak refinanszírozni.

kötvénypiac OTP
Kapcsolódó cikkek