A magyar olajtársaság helyi leánycége, a Mol Norge a Stavangertől mintegy 200 kilométerre fekvő Balder mezőn végzett értékelő fúrásokat, ám a két kísérlet egyike sem erősítette meg nagyobb mennyiségű olaj-vagy gáz jelenlétét a Norvég Kőolajigazgatóság jelentése szerint.

Fotó: Shutterstock

Az operátori feladatokat is ellátó Mol Norge-nek ez volt a harmadik és a negyedik kutatófúrása a 820 S koncessziós területen. Az itt kitermelhető szénhidrogénvagyont a vizsgálatokat megelőzően 2-11 millió standard köbméterre – 12-71 millió hordó olajegyenértékre – becsülték, az újabb kutatások tükrében azonban ennél kisebb lehet a nyersanyagkészlet.

A fúrásokat még azon a Transocean Barents nevű olajfúrótornyon végezte a vállalat, melynek bérlését bőven az év végi határidő előtt, július végével felmondta a Mol, vélhetően éppen azért, mert nem látta értelmét további kutatásoknak a területen.

A hír inkább kissé negatív a Mol számára, nagy hordereje azonban nincs a kísérleti fúrás eredményének, jellemzően ugyanis öt ilyen fúrásból mindössze egy jár sikerrel

– értékelt a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. gáz- és olajipari elemzője.