Júniusban 1,4 százalékkal, azaz 102 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). A szövetség tagjai a hónap végén 7246 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami egyúttal újabb csúcsút is jelent.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A bővüléshez a tőkeáramlások 41 milliárd forinttal, a deviza- és árfolyammozgások pedig 61 milliárd forinttal járultak hozzá. Számos kategória esetében tőkekiáramlást regisztrált a szövetség, egyes alaptípusoknál viszont jelentős vételi erő mutatkozott. 

Utóbbiak közül is kiemelkednek a vegyes alapok, melyekből 31,7 milliárd forintot táraztak be a befektetők, ez egyben a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok is hozzátettek a növekedéshez, így a kategória vagyona 3,7 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál 4,7 milliárd forintos tőkebeáramlást volt megfigyelhető, amit a hozamok is szépen gyarapítottak, részben a hazai felülteljesítésének köszönhetően. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 3,4 százalékkal emelkedett az időszak során.

A legnagyobb, bő 11 milliárd forintos tőkekiáramlást a kötvényalapoknál  láthattunk, a visszaváltások többségét a hosszú futamidejű kötvényalapok okozták. A hozamokkal együtt a kötvényalapok vagyona 0,7 százalékkal csökkent.

Az ingatlanalapok esetében a hónap során megközelítőleg 5,5 milliárdnyi tőke áramlott ki, ezt azonban ellensúlyozni tudták a hozamok és az árfolyammozgások. A továbbra is legnagyobb alaptípus nettó eszközértéke így 0,4 százalékkal bővült.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 22,5 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon mindössze 3,8 százalékkal nőtt.

A származtatott és az abszolút hozamú alapokból kisebb visszaváltást regisztrált a BAMOSZ, a tőkevédett, illetve a meglehetősen apró méretű pénzpiaci alapoknál nem volt jelentősebb tőkemozgás.