Pénz- és tőkepiac

Optimisták az SAP előrejelzései, a legtöbb elemző vételre kínálja a részvényeket

A felhő üzletágban bíznak.

Optimisták az SAP menedzserei, ugyanis a német szoftveróriás vezetése már másodszorra emelte meg éves tervszámait. A második negyedéves gyorsjelentésük publikálásakor a javuló gazdasági környezetre, és a felhő alapú szolgáltatásuk kimagasló teljesítményére hivatkoztak.

A vártnak megfelelően 6,67 milliárd eurós második negyedéves árbevételt ért el a társaság. Emellett 1,92 milliárd eurós üzemi eredményt könyveltek el, ami enyhén felülmúlja az 1,86 milliárd eurós várakozást.

A bevétel egy százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, az üzemi profit pedig kettővel. A korábbi 7,8-8,2 milliárd eurós éves üzemi eredmény-előrejelzésüket 7,95-8,25 milliárd eurós sávba húzták fel. Enyhén emeltek a felhőszolgáltatásokból várható bevételen is: az eddigi 9,2-9,5 milliárd eurós sávot 9,3-9,5 milliárd euróra módosították. Elemzők szerint a felhőszolgáltatások eredmény-hozzájárulásának megemelését figyelemfelhívásként is lehet értelmezni, a német társaság ezzel is azt kommunikálja ügyfeleinek, hogy a felhőben van a jövő.

Sikeresnek lehet mondani az SAP struktúraváltását, a felhőalapú átállás immár hoz is a konyhára, és nem pedig csökkenti a számokat fejlesztésiigényei miatt

– hangsúlyozta a Jefferies elemzője. Julian Serafini, egyúttal kiemelte, hogy a társaság valóban versenyképes szolgáltatást nyújt előfizetőinek.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A cégnél arra számítanak, hogy a felhőből származó bevételeik 15-18 százalékkal nőnek az idén, ezt támasztják a vezérigazgató szavai is.

Christian Klein hangsúlyozta, hogy egyre több új partnerük fordul a felhő-alkalmazásaik felé, sokszor kifejezetten ezért keresik meg a társaságot. Összességében stratégiánk működik – tette hozzá. Az SAP vezetése fél éve hirdette meg új stratégiáját. Addig a szoftvercég célja az volt, hogy megrendelőit fokozatosan terelje át a felhő alkalmazások használatára. A Rise with SAP program lényege azonban az, hogy az átállást felgyorsítják, és egyetlen, 180 fokos fordulattal digitalizálnak és helyeznek át a felhőbe mindent.

Azonban nem minden szakértő látja ennyire kedvezőnek a helyzetet. Amit Harchandani, a Citi elemzője szerint a bevételek és még a felemelt nyereségvárakozás is alacsonyabb az előrejelzések konszenzusánál, és a cég nagy reménysége, a felhő üzletág mutatói is csak fokozatosan javulnak.

Összességében tehát az SAP előrejelzései meglehetősen optimisták, a Refinitív adatai szerint 25 elemző ajánlja vételre, 10 tartásra, és csak kettő eladásra a SAP részvényeit.

Ami biztos, hogy a befektetők nem fogadták jól a szoftveróriás gyorsjelentését, ugyanis az SAP részvényárfolyama 3,3 százalékkal gyengült a frankfurti kereskedésben.

SAP
Kapcsolódó cikkek