Habár a Tesla gyorsjelentése agyonverte az elemzői várakozásokat, a ára mégis esett hétfő óta, ez azonban a negatív irányba forduló hangulat eredménye.

Ha eltekintünk a körülményektől és csak a jelentett számokra koncentrálunk, akkor számos pozitívummal találkozunk,

a főbb sorokon nagyot lépett előre a Tesla, a bevétel éves összehasonlításban közel a duplájára nőtt, meghaladva a 12 milliárd dollárt, és könnyedén verve a 11,3 milliárdos elemzői konszenzust.

Ehhez a teljesítményhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a leszállított elektromos autók száma 121 százalékkal tudott nőni annak ellenére is, hogy a világszerte tapasztalható félvezető hiány ebben az időszakban nehezítette a vállalat dolgát. 2020 második negyedévében a járványügyi korlátozások jelentősen visszafogták az autógyártókat, köztük a Teslát is. Ez kis mértékben levon a drasztikus növekedés jelentőségéből, de ennek ellenére is impozáns a teljesítmény.


A magas bevételnek köszönhetően a GAAP szerinti adózott eredmény is kilőtt, a tavalyi év azonos időszakában elért 104 millió dollárról 1,14 milliárd dollárra nőtt. Az elsődleges levonható következtetés a Tesla eredményét látva, hogy az első jelek szerint szépen tudja felfelé skálázni az üzleti modelljét a vállalat.

A Tesla saját bevallása szerint a járművei iránti kereslet nem apad, folyamatosan küzd a különböző alkatrészek készlethiányával a vállalat. Több éves időtávon meglehetősen pozitív a menedzsment a növekedés kapcsán. A következő években átlagosan 50 százalékos növekedésre számít a leszállított EV-k számában, ami mellett újabb modellek és további kapacitás bővítést is tervez a cég.

Fundamentálisan tehát meglehetősen stabil lábakon áll jelenleg a Tesla. A fentebb részletezett jövedelmezőségen kívül a vállalat pénzügyi helyzete is kifogástalan.

Régóta pozitív free cash flow-t láthatunk, a második negyedévben ez 619 millió dollárra rúgott. A vállalat rendelkezésére 16,2 milliárd dollárnyi pénzeszköz áll, likviditási problémák miatt tehát nem kell aggódniuk a befektetőknek.

A növekedési sztori él és virul, de kétségtelen, hogy a magas értékeltség miatt a rövid- és középtávú piaci hangulat eredményezhet erős volatilitást a papír árfolyamában. Ez nem különösebben újdonság, összességében pedig hosszú távon továbbra is minden adott a további robusztus növekedéshez.