Az újranyitás gazdasági pezsgése a mikro- és kisvállalkozások hitelezésében is tetten érhető. A július elsejével megújult Széchenyi Kártya Program GO! konstrukcióira már az első néhány héten komoly érdeklődés mutatkozott az OTP Bank fiókjaiban.

A július 1-e óta elérhető államilag támogatott kölcsönök iránt a hitelintézetnél csaknem ezer vállalkozás nyújtott be hitelkérelmet, amelyek negyede már hozzá is juthatott az igényelt kölcsönhöz.

Leginkább a likviditási nehézségek áthidalására alkalmas folyószámlahitelt keresik az ügyfelek, ám népszerű a szabad felhasználású forgóeszközhitel is. Az OTP Bank már több mint 11 milliárd forintnyi összegre kötött szerződést a megújult program keretében, és további 15 milliárd forint kihelyezése van folyamatban.

Láthatóan sok vállalkozás próbál új lendületet venni a kedvezményes kölcsönök révén, hiszen a kereslet felerősödésével rengeteg új lehetőség nyílt számukra. Mi minden vállalkozóval közösen próbáljuk megtalálni a számára legmegfelelőbb pénzügyi megoldást, legyen szó valamilyen fejlesztésről, átmeneti fizetési nehézség áthidalásáról, vagy esetleg készletek beszerzéséről

– mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

Fotó: VG


A legfeljebb 0,5 százalékos fix kamatozással elérhető Széchenyi Kártya Program GO! konstrukciói közül jelenleg 5 érhető el:

  • folyószámlahitel fix, 0,1 százalékos kamattal, legfeljebb 100 millió forintig igényelhető;
  • szabadon felhasználható forgóeszközhitel fix, 0,2 százalékos kamattal, maximum 250 millió forintig, 3 éves futamidőre igényelhető;
  • beruházási hitel fix, 0,5 százalékos kamattal, akár 1 milliárd forintig, 10 éves futamidőre igényelhető;
  • a turisztikai ágazat vállalkozásait célzó, kamatmentes turisztikai kártyával akár 250 millió forint is igényelhető, legfeljebb 3 évre;
  • az agrár-vállalkozásokat célzó beruházási hitel keretében pedig akár 1 milliárd forint hitelösszeg is igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidőre, fix, 0,5 százalékos kamat mellett.

A felsoroltakon túl továbbra is elérhető az OTP Banknál a járvány miatti válság hatásait célzottan enyhítő, szintén államilag támogatott MFB-s konstrukció, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon a március 8-i bevezetés óta több mint 3200 társaság érdeklődött a konstrukció iránt. Mára a befogadott kérelmek összege az OTP Banknál átlépte a 26,5 milliárd forintot, míg a hitelkérelmek átlagos összege 8,4 millió forint.

A kedvezményes lehetőségeken túl szintén igényelhetők az OTP Bank saját, piaci alapú pénzügyi megoldásai is, amelyek – a támogatott kölcsönöknél jóval kevesebb feltétellel – segíthetik a vállalkozásokat.