Június és július folyamán nem teljesítettek annyira jól a pénzügyi szektor cégei az S&P 500-on belül, ebben az amerikai hozamcsökkenésnek is szerepe lehetett. A negyedéves gyorsjelentési szezonban azonban erőteljes növekedést mutattak a banki profitok, jellemzően az alacsonyabb céltartalékolásnak köszönhetően.

A hitelezési trendek pozitívak maradtak, emellett a befektetési banki bevételek is kevésbé estek vissza a második negyedévben. A pénzügyi szektorra viszont kedvező hatást gyakorolhat most az amerikai gazdasági csomagok elfogadása.

A részvénypiaci hangulatra jó hatással volt az amerikai szenátus által elfogadott ezermilliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési csomag és a demokraták által előterjesztett 3500 milliárdos csomag is. Az infrastruktúra-fejlesztési programot egyébként mindkét párt támogatta, viszont a 3500 milliárdos csomag elfogadását, amely főként a szociális szolgáltatásokat, valamint a klímavédelmet segíti, a Republikánus Párt nem támogatja, így ennek végleges elfogadása csúszhat. A piac viszont pozitívan értékelte a híreket, mivel az infrastruktúra-fejlesztési csomag elfogadása is javíthatja a gazdasági növekedést. Ennek a hatása a kötvényhozamokban is megjelent.

Az amerikai 10 éves hozamban az elmúlt időszakban jelentősebb csökkenés következett be az 1,7-es szintről egészen 1,2-ig. A kamatmarzsok miatt ez továbbra sem kedvező a bankoknak, de múlt héten 1,2 és 1,3 között megállt a hozamok süllyedése, sőt a mélypontokról enyhe visszaemelkedés volt tapasztalható. A napokban pedig folytatódott az amerikai 10 éves hozam emelkedése, amely már közelíti az 1,4 százalékos szintet.

A hozamemelkedés pedig ismét segítheti a ciklikus iparágakat, valamint a bankszektort is. Emiatt

érdemes lehet figyelni az olyan diverzifikált bankok részvényeit, mint a J. P. Morgan.

A fundamentumok mellett a grafikonja is érdekes, mivel az elmúlt pár napban technikailag egy kitörés látszódik a J. P. Morgan grafikonján is. Az elmúlt hónapok enyhe csökkenését és oldalazását követően a J. P. Morgan részvénye akár az új csúcsokat is megcélozhatja. A pénzügyi szektort összefoglaló S&P 500 Financials alindex is az újabb csúcs felé mozdult el, követve ezzel a teljes piacot.