Pénz- és tőkepiac

Elismerte a T-Mobile, hogy betörtek hozzá

De azt nem tudja megerősíteni, hogy az adatlopás mértéke olyan mértékű, mint amit a tolvaj állít. A cég állítása szerint a betöréshez használt biztonsági rést is lezárták.

Az amerikai T-Mobile elismerte hétfőn, hogy jogosulatlan behatolás történt a rendszereibe, miután a társaság ügyfeleinek adatai feltűntek a világhálón – írja a Vice.

Fotó: Shutterstock

Az eset egy bűnözői fórumon indult, ahol 30 millió amerikai T-mobile ügyfél adatait kínálták eladásra 6 bitcoinért, ami több mint 80 millió forintot ér jelenleg. Az esetről először beszámoló Vice Motherboard kapcsolatba lépett az eladóval, és megerősítette, hogy a látott adatok minden bizonnyal valóban a T-Mobile ügyfeleihez tartoznak. Az eladó állítása szerint nem csak a 30 millió ügyfél adataival, hanem több mint 100 millióéval rendelkezik.

Ugyanakkor az elkövető azt is állította, hogy már nem fér hozzá a T-Mobile hálózatához, ami megegyezik a vállalat azon állításával, hogy a behatolási pontot lezárták. A társaság az ügy sürgős kivizsgálását ígérte, de mint mondta, ehhez időre van szüksége és egyelőre a jogosulatlan behatoláson kívül mást nem erősített meg és azt állítja, hogy egyelőre nem tudják megmondani, hogy milyen adatokhoz fért hozzá a támadó, így addig nem is tudják megerősíteni mások állításait és azt sem, hogy hány ügyfelüket érintette az adatlopás.

A Vice által látott minta alapján a támadók neveket, társadalombiztosítási számokat, címeket, telefonszámokat, jogosítványadatokat és IMEI számokat is loptak.

A T-Mobile közölte azt is, hogy nagyon fontos számára ügyfelei adatainak biztonsága és digitális nyomozók és szakértők segítségével igyekszik az állítások mögött álló igazságtartalmat felderíteni és az ügyben együttműködik a hatóságokkal is.

T-Mobile adatlopás kiberbűnözés
Kapcsolódó cikkek