A T-Mobile vasárnap megerősítette, hogy átfogó vizsgálatot folytat, miután a világhálón több mint 100 millió, nagyrészt amerikai ügyfelük adatait árusítják ismeretlen hackerek – számolt be róla a MarketWatch.

Az ügy abból indult ki, hogy az ismeretlen hackerek egy online platformon azt állították, hogy személyes adatokat, neveket, társadalombiztosítási számokat, címeket, telefonszámokat és jogosítványadatokat tartalmazó adatbázis van birtokukban, amelyet szeretnének értékesíteni.

Fotó: John Machougall / AFP

Az esetről először beszámoló Vice Motherboard kapcsolatba lépett az eladóval, és megerősítette, hogy a látott adatok minden bizonnyal valóban a T-Mobile ügyfeleihez tartoznak.

Az eladót állítólag 6 bitcoint – körülbelül 270 000 dollárt (több mint 800 millió forintot) – kér nagyjából 30 millió fiókhoz tartozó adatokért,

a többit állítólag magáncsatornákon keresztül értékesíti.

Tudomásunk van a szóban forgó platformon elhangzott állításokról, és már vizsgáljuk azok valóságtartalmát

– közölte a T-Mobile szóvivője vasárnap egy e-mailben.
Amennyiben az adatlopás beigazolódik, az szinte minden T-Mobile-ügyfelet érinthet az Amerikai Egyesült Államokban, hiszen a közelmúltban kiadott második negyedéves eredményjelentésében a távközlési vállalat a FactSet adatai szerint mintegy 104,79 millió tengerentúli ügyfélről számolt be.
A távközlési óriás az elmúlt években több súlyos adatvédelmi incidenst is elszenvedett, legutóbb 2020 decemberében. A korábbi esetek lényegesen kisebbek horderejűek voltak, a decemberi körülbelül 200 ezer ügyfelet érintett.