Pénz- és tőkepiac

Gondban a pandémiából profitáló Zoom

Nem örülhet felfőtlenül a járvány visszaszorulásának a távmunka és távoktatás egyik legnagyobb haszonélvezője, a Zoom Video, amely a júliussal zárult üzleti negyedévében először lépte át az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárt.

A konferenciahívások lebonyolításából elért forgalom 1,021 milliárd dollár volt, szemben a 991 milliós elemzői konszenzussal, és 54 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de jócskán elmaradt a tavaly tapasztalt három számjegyű bővülési dinamikától.

Fotó: Shutterstock

Az adózott nyereség eközben 186-ról 317 millió dollárra gyarapodott, ez egy részvényre vetítve (EPS) 1,04 dollárt jelent, ami hajszállal jobb a piaci várakozásoknál.

Az eredmények biztatók ugyan, a felvázolt jövőkép azonban lelombozta a befektetőket.

Tizenegy százalékos árfolyamzuhanáshoz vezettek Kelly Steckelbergnek a folyó negyedévre vonatkozó előrejelzései, eszerint a forgalombővülés 31,2 százalékosra szelídül és visszahúzódik az 1,015–1,020 milliárd dolláros sávba. Az EPS-t 1,07–1,08 dollár közé várják, a piac 1,09 dollárt valószínűsít.

A dinamika lassulása az év végig kitart, és a tervezettnél is nagyobb mértékű lesz

– ismerte el a Zoom pénzügyi igazgatója. Az újra benépesülő iskolák és irodák miatt tömeges a lemorzsolódás, főként a tíz fő alatti cégek körében. A másik kockázati tényezőt a riválisok – a Microsofthoz tartozó Teams és a Cisco Webexje – jelentik, velük a jól fizető nagyvállalati ügyfelekért kell megvívnia a Zoomnak.

A cégnél is tisztában vannak azzal, hogy akvizíciók és profilbővítés nélkül alulmaradhatnak ebben a versenyben, ezért is vásárolták meg rekordösszegért, 14,7 milliárd dollárért az ügyfélközpontok számára szoftvereket gyártó Five9-et, valamint a német Kitest, amely a beszélgetések élő fordításához készít programokat – írja a Reuters.

Az elemzők agresszívabb fellépést és fejlesztéseket várnak a Zoomtól bevételtermelő képességének javításához, szerintük ez irányba tett erős lépés lehet a Zoom Phone szolgáltatás elindítása, amely felhőalapú kommunikációt kínál a vállalati szektor számára.

távmunka Zoom Zoom Video Communications Microsoft Cisco Systems gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek