Pénz- és tőkepiac

Harmadik napja ostromol új csúcsokat a Wall Street

A csütörtöki kereskedési napon a techcégek, és a vakcinagyártók részvényei mellett a Disney áremelkedése húzta fel a New York-i tőzsdeindexeket.

A Dow 0,04 százalékos emelkedéssel 34 499,85 ponton, az S&P 500 0,3 százalékos pluszban, 4460,83 ponton, a Nasdaq pedig 0,35 százalékkal a szerdai záróértéke felett, 14 816,83 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. 

Fotó: Jesada Wongsa / EyeEm

A New York-i irányadó indexei harmadik napja ostromolnak új rekordokat, elemzők szerint a héten érkezett, bíztató gazdasági mutatókat követve. A Dow Jones ipari index és az S&P 500-as irányadó index csütörtökön is csúcsot döntött, a napközben publikált, elemzői várakozásoknak megfelelő munkaerőpiaci adatra reagálva. A járvány legenyhébb időszakait idéző álláspiaci beszámoló tovább erősítette azokat a piaci várakozásokat, hogy a Fed elkezdi kivezetni az eszközvásárlási programját. Ezt erősíthette az ugyancsak csütörtökön közölt friss ipari árindex is; az áremelkedés júliusban az előző havinál is magasabb, 7,8 százalékos volt, de szakértők szerint egyre több jel mutat arra, hogy az növekedése csak ideiglenes lesz.

A tech-szektor óriásai kiemelkedően szerepeltek csütörtökön. Az Amazon részvényei 0,35 százalékkal 3303,50 dollárra drágultak, négy napnyi lejtmenet után, de a papír még mindig csaknem 500 dollárnyira van az éves csúcsértékétől. Az Apple papírok jegyzése 2,08 százalékos emelkedés után, mindössze 1,11 dollárral elmaradva az idei, júliusi legmagasabb értéküktől, 148,89 dolláron állt meg a nap végén.

A Moderna részvényei 1,58 százalékkal 395,95 dollárrra, a Johnson & Johnsoné 0,81 százalékkal 175,20 dollárra drágultak. A Moderna által gyártott mRNS-vakcinával kapcsolatos legújabb, csütörtöki hírek arról szóltak, hogy az oltónyag hat hónap után is védelmet nyújt a koronavírus-variánsokkal szemben. A Johnson & Johnson pedig még szerdán került a befektetők figyelmének középpontjába, amikor kiderült: a WHO két másik gyártó mellett az amerikai cég gyógyszerét is vizsgálja, használhatók-e a koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására.

A Disney részvényei 0,67 százalékkal 179,29 dollárra emelkedtek csütörtök estére. A befektetők abban reményben vásároltak be a papírból, hogy a szórakoztatóipari vállalat tőzsdezárás után publikált pénzügyi jelentése kellemes meglepetést okoz majd a piacnak.   

DJIA New York-i tőzsdemutatók Wall Street Nasdaq S and P 500 tőzsdezárás
Kapcsolódó cikkek