Többször próbálkozott szerdán a 350-es szint letörésével az euró/forint kurzusa, egyelőre sikertelenül. 

A következő időszakban azonban folytatódhat a magyar deviza erősödése, amit egyidejűleg több tényező is támogat

 – mondta a VG-nek Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. A trendszerű forinterősödés a 361-es árfolyamról indult július 26-án, s az OTP árfolyam is aznap kezdett, mint utóbb kiderült gyakorlatilag korrekciók nélküli emelkedésbe 15 625 forintról – az elemző szerint azokban a napokban jelentős mennyiségű forrópénz beáramlás történt, amely egy része a részvénypiacon csapódott le, de jutott belőle a forint piacára is. 

Igazából nem is feltétlenül a 350-es árfolyam érdekes, hanem annak áttörése esetén sokkal inkább az, hogy tartósan alatta marad-e a kurzus

 – mondta Pálffy Gergely. Hozzátéve, a vártnál jóval jobb GDP-adat komoly lendületet adott a forint erősödésének, ami annak ellenére sem torpant meg, hogy hetek óta jól teljesít a dollár: 1,20-ról 1,17 alá süllyedt az euró/dollár devizapár, ilyen trend pedig általában gyengíteni szokta a magyar fizetőeszközt és a feltörekvő piaci devizákat.

Fotó: Shutterstock

Szintén a forintot erősíti a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa, a piac jövő keddre és szeptemberre 30-30 bázispontos alapkamat-emelést áraz. 

Ezt Pálffy Gergely szerint októbertől 3 kisebb mértékű, 10 bázispontos lépések követhetik, ezek alapján pedig a bank elemzői 2,1 százalékos alapkamatot várnak az év végére. A soron következő hosszú ünnep alatt lehetségesek nagyobb mozgások, majd a kereskedés a 345-350-es sávban folytatódhat. Tartósan 350 alatti euró-árfolyam esetén még az is lehetséges, hogy a negyedik negyedéves inflációs várakozások némiképp enyhülnek. 

 

A forint most kissé felülteljesítő a régiós devizákkal szemben, amelynek fő oka, hogy a cseh és lengyel központi bankok egyelőre kivárnak a szigorító lépésekkel: ennek tudatában Pálffy Gergely szerint a magyar fizetőeszköz így még akár a következő hónapban is felülteljesítő maradhat.

A Reuters-nek nyilatkozó Erste Bank elemző szerint novemberre várható kamatemelés Lengyelországban, amire a vártnál magasabb júliusi inflációs adat késztetheti a monetáris politika vezetőit.

A Commerzbank Research szakértői annyival egészítették ki magyar kollégájukat, hogy a második negyedéves GDP-adat különösen annak tudatában értékelendő pozitív meglepetésként, hogy az időszak nagyobb részében még érvényben voltak a lezárások Magyarországon. Az erős adat azonban kevésbé releváns a magyar deviza árfolyama szempontjából, olvasható a tegnapi jegyzetükben.  

A tegnapi kereskedés során 350,6-ig ereszkedett az euró/forint kurzus, ez a július 26-i (többhavi) mélyponthoz képest már 3,4 százalékos erősödést jelent.