A Mol rekordszintű, 249,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA-val zárhatta a második negyedévet – derül ki az olajtársaság honlapján közzétett elemzői konszenzusból. A nyolc elemző becslésén alapuló prognózis több mint kétszerese az egy évvel korábbi, pandémiától sújtott időszakénak, de még az év eleji teljesítményt is negyedével szárnyalhatta felül.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A növekedés legfőbb motorja ezúttal a downstream üzletág lehetett, ahol több mint triplázódó, 117 milliárd forintos EBITDA-ra van kilátás.

Ebben a normalizálódó, 4,4 dollár/hordós finomítói árrés mellett oroszlánrészt vállalhatott a vegyipari szegmens, ahol minden idők legmagasabb, tonnánként 949 eurós petrolkémiai marzsával dolgozhatott a vállalat.

A kutatás-termelés is nagyot javulhatott, és 98 milliárd forintos eredményt szállíthat az egy évvel korábbi, 35,5 milliárd forint után. A csökkenő kihozatalát jócskán ellensúlyozhatta az egy év alatt 29-ről 69 dollárra felszökő olajár.

A fogyasztói szolgáltatások 40 milliárd forinttal járulhat hozzá a csoportszintű EBITDA-hoz, ezzel folytatódhatott a kétszámjegyű bővülés a kiskereskedési szegmensben. Igaz, a 13 százalékosra várt növekedési dinamika jócskán elmaradhatott az első negyedévben látottól. A legkisebb, gáz-midstream üzletágban 8,7 milliárd forintos eredményre van kilátás, a közel negyven százalékos visszaesést a szerbiai gázszállítás év eleji kiesése okozhatta.

A tisztított üzemi eredmény a meghatározó üzletágak kiugró teljesítményének köszönhetően 129 milliárd forintra ugorhatott a 2020 második negyedévének csekély 3 milliárd forintos EBIT-je után.

Az alapfolyamatok erőteljes javulása az adózott eredményben is lecsapódhat, a Mol ezen a soron 122 milliárd forintos profittal örvendeztetheti meg befektetőit, feledtetve az egy éve elkönyvelt, 42 milliárdos veszteséget.

Így fizet osztalékot a Mol

Az olajvállalat közzétette a 2020-as üzleti évi eredmény terhére fizetendő ütemezését.

Mérséklődött a Mol vegyipari árrése

Hároméves csúcsra emelkedő olajár mellett javult a Mol finomítói árrése.