Pénz- és tőkepiac

Akciósan adják az olajukat a szaúdiak

Szaúd-Arábia árcsökkentéssel lepte meg olajvásárlóit, a világ legnagyobb exportőre 1,3 dollárt vágott az egységárból az októberben esedékes szállítmányokra.

Igaz, az alacsonyabb ár előnyeit csak az arab királyság ázsiai vevői élvezhetik, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a szeptemberi tarifa marad érvényben – jelentették be Rijádban. A szaúdiak ezzel csatlakoztak a többi gazdaságilag fontos nyersanyag piacán látható korrekciós hullámhoz.

A kedvezményes árnak racionális oka van, nevezetesen az ázsiai gazdaságok gyengélkedése, amit a delta variáns gyors terjedésének megakadályozására tett korlátozó intézkedések váltottak ki. 

A lezárások miatt az ázsiai olajkereslet is csökkent, éppen amikor az oroszokkal kiegészített Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC+) a termelési kvóták fokozatos felszabadításával friss olajat önt a piacra. 

Fotó: Shutterstock

A kartell augusztustól december végéig havi 400-400 millió tonnával növelheti napi termelését, igazodva az eltérő sebességbe kapcsolt világgazdaság igényeihez. Más kérdés, hogy a változásokra a legrugalmasabban az OPEC+ vezető ereje, azaz Szaúd-Arábia tud reagálni, gyakorlatilag az ő önkéntes kitermelés-csökkentéseikkel tudták a pandémia tombolásakor finomhangolni a kínálatot, s vele az árakat. 

Most ugyanez történik kicsiben: az állami olajmonopólium, a Saudi Aramco a dubai és ománi olajfajták árából képzett irányadó átlagárához képest hordónként csak 1,7 dollárral adja drágábban októbertől saját, Arab Light könnyűolaj-fajtáját. 

Szeptemberben a referenciaértéket 3 dollárral haladta meg az exportár, legutóbb 2020 februárjában volt ilyen nagy a különbség. 

Elemzők az exportárban szerény 20-40 centes csökkentést vártak az 1,30 dollár helyett. Szerintük az alacsonyabb árral a szaúdiak ösztönözhetik ázsiai partnereiket arra, hogy a teljes szerződött mennyiséget lehívják, sőt akár annál is többet vegyenek tőlük. A Reutersnek nyilatkozó szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a szaúdiak taktikázása azzal a kockázattal is jár, hogy az utóbbi egy-másfél év alatt a készletek normalizásában elért pozitív változások visszafordulnak.

A diszkriminációval pedig versenyelőnyhöz juttatják az ázsiai gazdaságokat, hiszen az európai piac számára a Brentnél ezután is 1,70 dollárral olcsóbban, Amerikának pedig a Mexikói-öböl környék referenciaáránál (ASCI) 1,35 dollárral drágábban kínálják.

A szaúdi bejelentés megmozgatta a határidős piacokat: novemberi szállításra 1,3 százalékkal 71,7 dollárra olcsóbbodott a Brent hordója, ugyanennyivel esett az ára az amerikai WTI alaptípusnak is, amelyet most 68,4 dolláron jegyeznek, szintén novemberi szállításra.  

OPEC Szaúd-Arábia olajexport árcsökkentés
Kapcsolódó cikkek