Szerda délelőtt közel 40 százalékos pluszba lendült Frankfurtban az Evergrande -papír árfolyama. A hongkongi szerdán zárva tart, így az ottani piac nem tudott reagálni.

Fotó: Noel Celis / AFP

A vállalat jüanos kötvényének szeptember 23-án esedékes 36 millió dollárnyi kamatfizetésével kapcsolatban jelent meg egy közlemény, mely alapján az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalat az elszámolóházzal való tárgyalás után megegyezésre jutott

– mondta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Kiemelve: a közleményből kimaradtak azonban olyan részletek, hogy mikor és mekkora kamatot fog fizetni a vállalat. Ám a közlemény elindított egy olyan spekulációt, hogy a cégnek ezzel a megállapodással sikerült elhalasztania egy kamatfizetést, anélkül, hogy részleges csődöt jelentett volna. A bajban lévő kínai vállalatok jellemzően az elszámolóházon keresztül fizetik ki a helyi kötvényeik utáni kamatokat. Ez olyankor gyakori, amikor nem tudnak közvetlenül fizetni a kötvényesek felé, mert a cég nem rendelkezik a fizetendő összeg teljes egészével a kamatfizetés idején. A kérdés, hogy a szintén 23-án esedékes 83,5 millió dolláros kamatfizetéssel hogy fog megküzdeni a vállalat.

Az Evergrande 300 milliárd dollárnyi adósságot görget maga előtt, ami a Kínában magas hozammal forgó, dolláros kötvénypiac 16 százalékát teszi ki.

A piac hét elején azt árazta, hogy a hatalmas ingatlanfejlesztő nem tudja kifizetni a héten esedékes 83,5 millió dollár kamatot az 5 éves futamidejű dollárkötvényére. Ennek nyomán a hongkongi tőzsdén már hétfőn kitört a pánik, ami tovagyűrűzött az európai és a tengerentúli piacokra is. Majd az S&P hitelminősítő is leminősítette a céget, mert úgy vélte, a kínai állam nem menti meg az ingatlanfejlesztőt. A kontinentális kínai tőzsde két napig zárva volt, így nem tudott reagálni az eseményekre. Hasonlóan a zárva tartás miatt kimaradt az esésből a japán parkett és a dél-koreai börze is. 

Az is nagyban javítja a hangulatot,  hogy a pekingi jegybankárok 90 milliárd jüan (14 milliárd dollár) likviditást pumpálnak a kínai bankrendszerbe

– mondta a VG-nek Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ezzel oldják azt az aggodalmat, hogy az ingatlanfejlesztő esetleges csődje a kínai pénzügyi szektort is megrendíti.