Pénz- és tőkepiac

Gazdát cserélnek a Tesco legfontosabb versenytársai

Kihasználja a Morrisons az érte epekedő magántőke-társaságok fokozott érdeklődését és azt tervezi, hogy a minél kedvezőbb ár elérése érdekében aukción értékesíti az 1899-ben alapított brit szupermarket-láncot.

A Morrisons szerdán közölte, hogy mivel se a Fortress Investment Group, se a Clayton Dubilier & Rice (CD&R) nem nyilvánította véglegesnek az ajánlatát, megszerveznek egy árverést a felek között, hogy aztán ennek az eredményét az október közepére összehívott részvényesi fórumon megtárgyalhassák és megfelelő ajánlat esetén akár szentesíthessék. A Fortress máris jelezte, hogy a felkeltette érdeklődését a javaslat, amit alaposan átvizsgálnak majd, elemzik a lehetőségeiket – értesült a Bloomberg. 

Fotó: Shutterstock

A Morrisonst erős készpénz-termelő képessége és kiváló elhelyezkedésű és saját tulajdonú ingatlanai különösen vonzó felvásárlási célponttá tették a Brexit utáni konszolidációját élő brit piacon.

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának üzemeltetője júniusban a CD&R-től kapta az első, 5,5 milliárd fontról szóló ajánlatot, de azzal elhajtották őket. Nem sokra rá az igazgatóság rábólintott a Fortress 6,7 milliárd fontos ajánlatára, hogy aztán döntését megmásítva a CD&R 7 milliárd fontra emelt ajánlata mellett tegye le a garast.

A CD&R mégsem érezheti nyeregben magát, a Fortress ugyanis a maga részéről még nem zárta le az ügyet, s az esetleges aukción számíthat konzorciumi partnereire is, közte a szingapúri GIC állami vagyonkezelőre, a multimilliárdos amerikai Koch-család és egy kanadai nyugdíjalap anyagi támogatására is.

És nem kizárt, hogy a sötét ló, azaz az Apollo Global Management is beszáll végre a licitbe vagy egyedül, vagy valamelyik kérő oldalán, ahogy azt július elején hivatalosan jelezte. Az Apollo már körbegaloppozta szinte a teljes brit kiskereskedelmi piacot, vajmi kevés sikerrel, hiszen a februárban végleg alulmaradt a benzinkúthálózatot üzemeltető Mohsin és Zuber Issa fivérek és a TDR Capital tőketársaság alkotta konzorciummal,

akik megszerezték előle a brit piac bronzérmesét, a 6,8 milliárd fontot érő ASDA-t, a kivonuló amerikai Walmart helyi leányvállalatát.

Az Apollo az ezüstérmes Sainsbury’s körül legyeskedik újabban, de konkrét ajánlatig ott sem jutott még el. A Sainsbury’s részvényárfolyama 15 százalékot ugrott két hete arra a hírre, hogy egy nem nevesített magántőke-társaság 7 milliárd fontos ajánlatot készül tenni a láncra. A Sainsbury’s esetében is az ingatlanvagyon lehet az egyik erős motiváció.

 A Morrisons vételárát még erős internetes jelenléte és az Amazonnal kötött partnersége is felverheti, ahogy az első félévről csütörtökön publikálandó gyorsjelentés számai is meghatározóak lehetek.

A cégtől a Refinitiv elemzői konszenzusa 29 százalékkal magasabb adózás előtti eredményt vár. A részvényesek enélkül is nyertek már a cég körüli felhajtáson, az árfolyam az utóbbi három hónapban 64 százalékkal erősödött.

A gyorsított aukciós eljárás pedig még rá is tehet erre egy lapáttal. Az eljárást a brit akvizíciós piacon ritkán alkalmazzák, legutóbb februárban, a G4S vagyonvédelmi cég kérői közül választották ki így a győztes Allied Universalt. Előfordult, hogy visszalépés miatt le kell fújni az aukciót, mint történt az a Vectura inhaláló-készülékeket gyártó esetében, amely a múlt hónapban a Carlyle elállásával a Philip Morris International dohányipari multi ölébe hullott – 1,02 milliárd font fejében.

Morrisons Sainsbury's Tesco kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek