Pénz- és tőkepiac

Hatalmasat ralizott az európai biotech-cég

A francia-osztrák Valneva ígérete szerint év végéig megkapja az előzetes engedélyt Londonban a cég Covid-vakcinája.

A bécsi tőzsdézőket egy francia-osztrák biotechnológiai cég, a nálunk valószínűleg kevéssé ismert Valneva részvényei hozták lázba az elmúlt két héten. A párizsi börzén jegyzett, de a Ringstrassén is megvásárolható papírok kurzusa ugyanis augusztus közepén még 11 euró alatt forgott, a hónap utolsó napján pedig már 22 euró felett is kötöttek rá ügyleteket.

Fotó: TT News Agency via AFP

Ahogy az sejthető volt, újfent a koronavírus-járvány áll a háttérben, hiszen a Valneva menedzsmentje augusztus 23-án jelentette be, hogy megkezdi az általa fejlesztett inaktivált és adjuvált (adalékanyaggal erősített) COVID-19 vakcina gördülő benyújtását a brit gyógyszerügynökséghez (MHRA).

A cég közleménye arra is kitért, hogy a Cov-Compare VLA2001-301 fantázianevű hatóanyag vizsgálatai az Egyesült Királyságban jelenleg már a harmadik fázisnál tartanak, amelynek eredményei a negyedik negyedévben várhatók. A társaság vezetői szerint pedig az MHRA pozitív döntése esetén az előzetes forgalomba hozatali engedélyt még idén megkaphatják Londontól.

A szigetországnak kiemelt jelentősége van a többek között Skóciában is gyártókapacitással rendelkező cég esetében, mivel tavaly szeptemberben együttműködési szerződést kötött a brit kormánnyal, amelynek értelmében London 2025-ig 190 millió dózist hívhat le az oltóanyagból, amiből 100 millió adagot már meg is rendelt a kabinet.

A vállalat azonban nem az új mRNS-technológiára támaszkodik a vakcina kifejlesztésében, mint a Pfizer vagy a Moderna, hanem egy nagyon is klasszikus módszerre, amelynél az elölt vírussal oltják be a pácienseket.

A cégvezetés ezzel tudatosan kívánja megcélozni a lakosság messenger RNS-sel szemben szkeptikus részét, ugyanis ez az egyetlen ilyen típusú vakcina Európában, amely jelenleg tesztelés alatt áll.

A hatalmas rali ellenére a cég tőzsdei kapitalizációja még mindig 1,8 milliárd euró alatt van, míg az összehasonlítás kedvéért BioNTech piaci értéke 74 milliárd, a Modernáé pedig 130 milliárd euró.

A 2013-ban az osztrák Intercell és a francia Vivalis összeolvadásával létrejött biotech-cégnek jelenleg két kereskedelemi forgalomba bevezett vakcinája van, a Délkelet-Ázsiában népbetegségnek számító japán encephalitis megelőzésére kifejlesztett Ixiaro, és a kolera ellen immunitást biztosító Dukoral. Figyelemre méltó, hogy az amerikai hadsereg Ázsiában állomásozó katonáit több mint 10 éve Ixiaroval oltják.

Szintén a klinikai vizsgálatok harmadik fázisánál tart, mégpedig eddig 98,5 százalékos hatékonyságot igazolva, a trópusokon terjedő chikungunya-láz elleni VLA1553-as hatóanyag, illetve a második fázisban van a kullancs által terjesztett Lyme-kórt megelőzni képes VLA15 vakcina. Ez utóbbi vizsgálatokba valószínűleg az érintettek széles körére tekintettel a Pfizer is beszállt.

A második negyedévben amúgy 48 millió eurón stagnáltak a cég bevételei év/év bázison, míg nettó vesztesége 240 százalékkal, 86 millió euróra nőtt. A Valneva likviditása ugyanakkor a Pfizer és a brit kormány előlegfizetései miatt 200 millióról 330 millió euróra nőtt.

Covid-vakcina biotechnológia koronavírus valneva se biotech
Kapcsolódó cikkek