Ma tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és megtárgyalja a szeptemberi inflációs jelentést, amelynek részleteit csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Fotó: Kallus György / VG

A legutóbbi ülésén a tanács 30 bázisponttal, 1,50 százalékra emelte az alapkamatot és hasonló mértékben, 30 bázisponttal a kamatfolyosót is, ami így 0,55 és 2,45 százalék közötti lett. A testület döntött az állampapír-vásárlási program fokozatos kivezetésének megindításáról is. 

A monetáris tanács júniusban indított kamatemelési ciklust, azóta három alkalommal növelte egyaránt 30 bázisponttal a jegybanki alapkamatot. Az augusztusi ülés rövidített jegyzőkönyvében a tanács jelezte, megítélése szerint a fogyasztóiár-index ősszel bázishatások következtében átmenetileg újra emelkedik, így az árnövekedés üteme év végéig a jegybanki toleranciasáv felett alakul. 

Azt is közölték, hogy a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékelik átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítják az inflációs kilátásokat övező kockázatokat. A júniusi inflációs jelentésben a márciusi 3,8-3,9 százalékosról, 4,1 százalékra emelte az idei évre vonatkozó inflációs prognózisát az MNB, és a korábbi 4,00ľ6,0 százalékról 6,2-re a GDP-növekedési várakozását.