Az enyhe augusztusi lassulás után aktív, pörgős őszre számít a piacon a Duna House (DH) ingatlanközvetítő társaság. Az adásvételek számának emelkedése a kihelyezett jelzáloghitel-volument is növeli, ami egyre inkább befolyásolja a cég nyereségtermelő képességét. Csoportszinten  ugyanis a pénzügyi tevékenység már lekörözi a klasszikus ingatlanközvetítői tevékenységet, ha az üzletágaknak az eredményhez való hozzájárulását vesszük figyelembe. 

Beszédes adat, hogy a lengyel leánycéggel együtt az első fél évben a közvetített hitelvolumen 34 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 

– hangsúlyozta a VG kérdésére Benedikt Károly, a DH marketing- és PR-vezetője. A társaság augusztusi tranzakciószám-becslése szerint a nyár végén a pénzintézetek összesen 110 milliárd forint hitelt helyeztek ki, ami bő másfélszer haladja meg a tavalyit. Az év elejétől nézve az jelzálogpiac egésze elérte a 820 milliárd forintot.

Fotó: Shutterstock

Az időközben elindult jegybanki kamatemelési hullám sem töri meg a lendületet az év végéig 

– mondta a VG-nek Fülöp Krisztián, a DH Hitelcentrum vezetője. Növekedés várható augusztushoz képest a kihelyezésekben, ugyanis ősszel jellemzően még magasabb fordulatszámra kapcsol az egész  

A DH szerint a folytatásban havi átlagban 120-130 milliárd forintnyi lakáshitel-kihelyezés várható. A hitelközvetítői üzletág annak ellenére is jelentősen hozzájárul a cégcsoport eredményességéhez, hogy az MNB lépéseit lekövetve elindult a jelzálogkölcsönök kamatának fokozatos emelkedése is. 

Az átárazódás, a források megdrágulása azonban egyelőre messze nincs olyan szinten, amely visszafogná a keresletet, és erre nem is számítanak a Duna House-nál. Benedikt Károly szerint közben az is felpörgött, és a mostani árszinteken a vásárlók döntő része még ha szeretné, sem tudná elkerülni a hitelfelvételt. 

Fontos látni, hogy egy ingatlanüzlet finanszírozása az önerő mellett legtöbbször kétfajta hitelből tevődik össze. 

Az egyik az otthonteremtési, központi, fix kamatozású konstrukció, a másik a piaci amelyet az MNB kamatemelései drágíthatnak. A tisztított adatok szerint összességében a lakosság átlagos hitelkitettsége 50 százalékos, a Magyar Nemzeti Bank 80 százalékban határozta meg a legfelső értéket, így tehát bőven van tér a kölcsönök arányának növelésére. Az is hozzáadhat az őszi számokhoz, hogy jövőre még biztosan lesz otthonteremtési támogatás, így aki ennek segítségével vásárolna, annak lassan érdemes alaposabban körülnéznie. 

Fülöp Krisztián szerint a cégnél folyamatosan nő a hitelközvetítői üzletágban dolgozók száma, a bővüléshez nem volt szükség toborzókampányra sem. A piaci helyzet hasonló Lengyelországban is. Egyedül a 100 millió forint értékhatár fölötti ingatlan megvásárlásában gondolkodók számát csökkenti a kamatemelés, ebben a kategóriában ugyanis már a legkisebb MNB-kamatlépés is érdemi emelkedést okoz a törlesztőrészletekben.