Új termékek felé nyit az ingyenes tőzsdei kereskedést kínáló Robinhood, az Egyesült Államokban elkezdi tesztelni a kriptopénztárcákat. A fejlesztés mögött az áll, hogy az elmúlt hónapokban számtalan felhasználó panaszkodott arra, hogy miután a Robinhoodot használják személyes brókerüknek, ki vannak téve a kriptopiaci mozgásoknak, de – pénztárca híján – nem tudják ténylegesen birtokba venni az eszközöket.

Fotó: Shutterstock

Sok időt szánunk a fejlesztésre, nem leszünk elsők a piacon, fokozatosan szeretnénk felépíteni ezt a szolgáltatást 

– hangsúlyozta a Robinhood termékfejlesztési vezetője a CNBC-nek. Aparna Chennapragada, aki 12 évet töltött a Google fejlesztőmérnöki csapatában, azt mondta, megkezdik a termék tesztelését, minden információt a Twitteren és a saját blogjukon osztanak majd meg.

A startup egyébként már három éve jelen van a kriptopiacon, és az eszközök jelentősége folyamatosan nőtt a cégnél. 

Az arányokat jól mutatja, hogy a Robinhood tranzakcióalapú bevételének több mint fele az elmúlt negyedévben a kriptovaluta-kereskedésből származott, míg egy évvel ezelőtt 3 százalék volt a részarány. 

Az új pénztárcák segítségével a Robinhood applikációján belül az ügyfelek egyetlen számlájukon elhelyezhetik a kriptodevizát, és üzletelhetnek is az érmékkel.

A netes brókercég éppen abban az időben közeledik a kriptopiac felé, amikor az több okból is reflektorfénybe került. Egyrészt napokkal ezelőtt, a kockázatkerülő magatartás erősödésével ismét nagyot zuhant a a korábbi 48 ezer dolláros szintek után alig tudott 40 ezer dollár fölött megkapaszkodni az árfolyam, csütörtök délre pedig 43 ezer dollár közelébe jutott fel a kurzus. Az extrém volatilitást jól mutatja, hogy az évet 30 ezer dolláron nyitotta a bitcoin, és április közepére 63 ezer dollár fölé erősödött. A kilengések ellenére egyre népszerűbb eszközre persze a szabályozók is felfigyeltek, és az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gery Gensler azt mondta, a kriptoeszközök szigorúbb ellenőrzésének kiépítése most a felügyelet legfontosabb célja. Hozzátette, hogy a – szerinte – most  a vadnyugatra emlékeztető piac megzabolázása során azonban nem csorbulhatnak a kriptohívők érdekei.

Közben persze a kedvező pénzváltási árfolyamairól elhíresült Revolut vezetői sem tétlenkedtek.

A balti gyökerű fintech cég hamarosan jutalékmentes tőzsdei kereskedést is kínál ügyfeleinek, először csak az Egyesült Államokban 

– jelentette be Nik Storonsky, a társaság vezérigazgatója. Ehhez hosszú út vezetett, először is a Revolutnak brókerkereskedői engedélyt kellett szereznie a tengerentúlon, ezt 16 hónap alatt kapta meg. Az appon végzett kötések által generált forgalom után fognak pénzt kapni, ugyanúgy, ahogy a Robinhood is. Storonsky szerint egy olyan telefonos applikációt építenek, amely az ügyfelek pénzügyeinek teljes spektrumát lefedi, beleértve a kriptoügyleteket és a részvénykereskedelmet is.

A Revolut célja a tőzsdére lépés New Yorkban vagy Londonban, de nem lehet kizárni egy kettős bevezetést sem. Storonsky szerint a nagy növekedésben újabb befektetők pénzére is szükségük van, bár az is igaz, hogy tetemes cash flow-val rendelkeznek – tette hozzá.