Az eddigi 30 helyett, mától 40 alkotja a német DAX indexet. Az évek óta legjelentősebb változás a technológia és az egészségügyi cégek felé nyitja ki a kosarat. Továbbá új elemként jelenik meg az indexben az e-kereskedelem és az orvosi technológia. És az is fontos, hogy az fókuszú papírok túlsúlyát enyhíti a növekedési részvények kosárba kerülése. Egyúttal a közepes kapitalizációjú papírokat gyűjtő MDAX index a korábbi 60 helyett 50 tagú lesz.

Fotó: AFP

Változik az index súlyozása, amennyiben a régi kosártagok súlya csekély mértékben csökkent, s mostantól kisebb kapitalizációjú cégek is megjelennek a DAX-ban

– mondta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Hozzátéve: nagy árfolyam mozgásokra már nem számíthatunk, mert hónapok óta lehetett tudni, hogy melyik az a bővebb, tizenötös keret, melyből a 10 új kosártag kikerülhet, ezért a benchmark követő alapok már korábban bevásároltak, s a hivatalos bejelentés után a lemaradó piaci szereplőknek is volt módjuk belevenni az érintett részvényekbe az  elmúlt hetekben. Más szóval, az új kosártagok egy részét már május óta veszik, más részvények nyáron felpattantak. Vagyis ez a sztori már beépült az árazásba. Amit az is jelez, hogy az új indextagok többsége felülteljesítette idén a DAX indexet.

A nemzetközi befektetők figyelmének felkeltését szolgáló bővítés mellett az elvárások és a bekerülési kritériumok is változtak

– hívták fel a figyelmet a KBC elemzői. A piaci kapitalizáció mellett a DAX indexbe kerülés kritériumaként bekerült a profitabilitás is, így a DAX indexben szereplő cégeknek legalább az elmúlt két évben pozitív EBITDA-t kellett elérniük. Idéntől kezdve pedig az összes DAX komponensnek kötelező éves auditált jelentést, valamint negyedéves gyorsjelentéseket is közzétenni. További új kritérium a likviditás is, legalább 0,8 milliárd eurónak kell lennie az elmúlt 12 hónapban a forgalomnak. 

A vérfrissítés jól jöhet a DAX indexnek, mely alulteljesítő volt az idén. A német index alaposan lemaradt az amerikai S&P 500, de még az európai STOXX 600 index teljesítményéhez képest is.

Az osztalékhozamtól szűrt DAX Price index (amely jobban összehasonlítható az osztalékhozamot nem számoló S&P 500 és STOXX 600 indexekkel) 12 százalékot emelkedett idén. Ezzel szemben az S&P 500 19 százalékot, a STOXX 600 pedig 17 százalékot javult az év eleje óta – emelték ki a KBC elemzői.

Az új DAX indextagok:

a Airbus repülőgépgyártó, a Brenntag vegyipari vállalat, a Hello Fresh, mely előre csomagolt élelmiszereket gyárt, a Porsche autógyár, a Puma sportszergyártó, a Qiagen orvos diagnosztikai cég, a Sartorius laboreszközöket gyártó vállalat, a Siemens Healthineers, mely orvostechnikai eszközöket gyárt, a Symrise, mely élelmiszeripari és kozmetikai cégeknek állít elő illatokat és ízeket, s a Zalando online ruhakereskedő platform.