Folyamatosak az egyeztetések a felek között, válaszolta az Indexnek adott múlt heti interjújában Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az óbudai gázgyár kármentesítésére vonatkozó kérdésre, az egyik érintett – Graphisoft Park – viszont arról tájékoztatta a VG-t, hogy „nagyon örülnének, ha ez valóban így lenne”. Kocsány János, a Graphisoft Park vezérigazgatója hangsúlyozta,

a rendkívül komplex környezetvédelmi beruházást illetően a társaság a jelenleg is hatályos beavatkozási tervnek megfelelően a szennyezett talajmennyiség elszállítását várja. 

Az ügy gyakorlatilag a 80-as évek második felétől húzódik, érdemi előrelépés nélkül: a korábbi gázgyártási tevékenység következtében a Graphisoft Park tulajdonába került fejlesztési terület jelenleg is szennyezett (hasonlóan a gázgyári talajterület további részéhez), amelynek rehabilitációja a szennyező, a Fővárosi Gázművek, illetve jelenlegi nevén MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kötelezettsége.

Mindez visszatérő kockázatként szerepel a kibocsátó jelentéseiben, s a céget követő Wood is azt írta, a park északi területe továbbra is blokkolva van a fejlesztés szempontjából, a kötelezett fél pedig nem tűnik együttműködőnek, és nem világos, hogy a kármentesítési munkák a belátható jövőben megkezdődnek.

A kérdéses területből 3,2 hektár a Graphisoft Park tulajdona, amelyre mintegy 40 000 négyzetméter iroda építhető. Ez komoly fejlesztési potenciál, hiszen a beépítéssel jelentősen növekedne az irodaüzemeltető jelenleg 82 000 négyzetméternyi bérbe adható területe, amelynek 94 százalékos a kihasználtsága. Kocsány János lapunknak elmondta,

a független értékbecslői értékelés szerint a park birtokában lévő szóban forgó terület értéke jelenleg 11,6 millió euró, ha azonban a kármentesítési folyamat csúszik, akkor ez további nagyon jelentős veszteséget okoz számunkra.

A kármentesítésre váró volt Óbudai Gázgyár területe
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A hatályos beavatkozási terv szerint a kármentesítési munkák tényleges elindulásától számítva körülbelül 2 év múlva kezdhet építkezni a saját területén a Graphisoft Park. Tudomásuk szerint a hatályos beavatkozási tervet a Fővárosi Önkormányzat évekkel ezelőtt jóváhagyta, ennek megváltoztatása kívánna csak újabb jóváhagyást.

A munkák tényleges elindulásának időpontját illetően azonban az eddigi tapasztalataink alapján nem vagyunk optimisták

– jelezte a vezérigazgató. Egyébként a park hozzájárulna a kármentesítés költségeihez is: már elkészítették és átadták a tervezett mélygarázsok kontúrját, ahol megtakarítható a tiszta föld visszatöltése. Konkrét pénzbeli hozzájárulást is kilátásba helyeztek: hozzájárulnak a költségekhez annyival, amelyet a mélygarázsépítések során megtakaríthatna a park, ha a tiszta föld kitermelésének költségével nem kell számolniuk. 

Az elmúlt években jelentős volt az építési alapanyagok és a kivitelezési munkák drágulása.

A kármentesítés csúszása miatt az építési költségek drasztikus növekedése nyilván megemeli a fejlesztés költségeit. Azzal kell számolnunk, hogy a késés közel megduplázza az irodaépítés költségét az északi területen

– kalkulált Kocsány János. A park menedzsmentje a terület évek óta tartó kihasználhatatlansága ellenére sem gondolkodik annak eladásán, mint jelezték, a bérlők folyamatosan növekvő területigénye miatt feltétlenül szükségük van erre a részre, s a hatóság által jóváhagyott tervekben rögzített kármentési technológia megváltoztatását nem támogatják. 

Új fejlemény az ügyben, hogy az MVM elnök-vezérigazgatója kitért rá, mivel a kontinens legnagyobb környezetvédelmi beruházása készül, elképzelhetetlennek tartja, hogy ne lenne elérhető uniós forrás a projekthez. Kerestük az MVM sajtóosztályát is a várható költségekről, valamint a kármentesítés további részleteiről, de az ügy komplexitása miatt csak jövő hétre ígértek választ. A Pest Megyei Kormányhivatal a kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására – többszöri módosítást követően – 2022. december 31-i határidőt állapított meg.

Kétszázezer tonna talaj szennyezett

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületeket tartalmazó gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék már évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik – olvasható a Greenpeace oldalán.