Pénz- és tőkepiac

Valaki ideges lesz az EKB-döntéstől, van, aki máris az

Rángatózik az euró/dollár árfolyam az elmúlt napban, ami nem csoda: az Európai Központi Bank várhatóan nehezen értelmezhető döntést hoz mai ülésén. Az idegesség a forintot is átlökte a 350-es vonal gyenge oldalára az eurókeresztben.

A Reuters elemzői felmérése szerint havi 60 milliárd euróra lassíthatja 80 milliárdról mai ülésén pénzbőségteremtő eszközvásárlásait  az Európai Központi Bank, ami segíthet teljesíteni a célt, hogy a tervezettnek megfelelően márciusban véget érjen a pandémiás kötvényvásárlási program (PEPP). Az euró az elmúlt egy napban fel-le ugrabugrált 1,182 körül, és elakadt a német 10 éves kötvényhozam két hete tartó és majdnem 20 bázispontot elérő emelkedése is. 

Fotó: Shutterstock

A tanácstalanság nem véletlen: bármit dönt a bank, az nehezen lesz interpretálható a piacok számára, és benne van a lapokban, hogy sokan félre is értik.

Az euró stabilizálódása mélyen a múlt heti 1,19 feletti szintek alatt szkepticizmust tükröz.

Az megugrása miatt aggódó „héják” hangja az EKB-ban ugyan felhangosodott, de sokan erősen kételkednek, hogy a szigort kívánók többségbe kerülhetnek: sok jel arra mutat, hogy lassul a kilábalás üteme, és az idén elfogadott új monetáris politikai stratégia a lazaságra is lehetőséget nyújt. Az euró erejében nem bízók számára akár a kötvényvásárlások visszafogása sem jelentene többet a PEPP tervezett márciusi kivezetésének szükséges, de nem elégséges feltételénél, ha a döntés utáni sajtótájékoztatón Christine Lagarde elnök nem tesz hozzá szigorra utaló üzenetet. 

Ilyen üzenet azonban azzal a veszéllyel járna, hogy a piaci szereplők extrapolálják a kötvényvásárlás lelassítását, továbbvetítve a normál APP kötvényvásárlási programra is, amely a kifutó PEPP-et váltja

– figyelmeztettek jegyzetükben az ING elemzői. December előtt aligha születik döntés az APP paramétereiről, ezért ha a PEPP visszafogásából a befektetők következtetéseket vonnak le az APP-ről és a jövő évi eszközvásárlások egészéről, az ingadozásokhoz vezethet a deviza- és a kötvénypiacokon. 

A piacok félreértelmezhetik az EKB mai üzeneteit, ennek a veszélyéről írt Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizastratégája is. Amennyiben az EKB lassítana (az egyébként a tavasszal felgyorsított) a PEPP programon, az tulajdonképpen még mindig nem jelentené a piaci zsargonban „tapering” néven emlegetett, a piacok számára erőteljes változást jelző visszafogást, csak  azt, hogy megteremtik a feltételeket a meghatározott keretösszegű PEPP márciusi megszüntetéséhez. Ha ezt a piacok félreértik, és emiatt erősödik az euró, ez a lufi később kipukkanhat – figyelmeztetett a közgazdász.

A kötvényvásárlás üteméről szóló döntés egyébként is sokkal kevésbé releváns az euró számára, mint a Federal Reserve esetében, hiszen ha az utóbbi erről határoz, abból kiolvasható lesz a kamatok emelésének a hozzávetőleges időpontja is, az EKB esetében azonban erről szó sincs

– írta Leuchtmann. 

A feszültség az euró piacain átragadt a forintra is. A szerdai vártnál magasabb augusztusi inflációs adatról – amely alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank kamatemeléseit – villámgyorsan az EKB ülése felé fordult a figyelem,

a forint ma átszakította a 350-es határt az euró ellenében, és a 351-et döngeti.

Amikor az euró erősödik a dollár ellenében, a forint általában nyer az eurókeresztben, a mostani mozgás tehát arra utal, hogy a magyar fizetőeszköz piacán nem számítanak a héják diadalára a mai EKB-ülésen.

forint Európai Központi Bank euró/dollár
Kapcsolódó cikkek