Idén pénteken zárt először 4600 felett a vezető amerikai tőzsdemutató, az S&P 500. Bár a napon belüli emelkedés nem volt jelentős, kevesebb mint negyed százalék, de ezzel együtt is kiváló hónapot zártak a befektetők: október eddig az év legerősebb hónapja, a vezető index 6,9 százalékkal került feljebb.

Mindez a legjobb havi teljesítmény 2020 novembere óta, amikor a tőzsdemutató több mint 10 százalékkal ugrott meg az amerikai elnökválasztás eredményére, és a gyógyszergyártók ígéretes vakcina-bejelentéseire. 

Az októberi ralira azért kerülhetett sor, mert a befektetők "leráztak magukról" számos olyan aggodalmat, amelyek alig egy hónappal korábban még arra késztették sokukat, hogy inkább eladjanak a részvényeikből: szeptemberben a magas a növekedés lassulása és az ellátási láncok elakadása 4,8 százalékkal rántotta le az S&P 500-et, az irányadó index legrosszabb hónapját okozva.

Fotó: BRYAN R. SMITH

A legnagyobb vállalatok elmúlt hetekben publikált jelentéseiban azonban rendre nagyobb profit szerepelt, mint amire az elemzők számítottak: a Refinitiv adatszolgáltató szerint az S&P 500 tagjai közül a csütörtökig jelentő 244 vállalat 82 százaléka jobban teljesített, mint azt a Wall Street elemzői előre jelezték.

A nagy technológiai részvények szintén jól teljesítettek. 

A Microsoft papírok több mint 17 százalékkal, az Alphabet pedig 11 százalékkal emelkedett a hónap során, miután szilárd pénzügyi eredményekről számoltak be. 

A Tesla részvényeinek összértéke pedig a Hertz-cel kötött 100 000 darab Model 3 eladásáról szóló megállapodásnak köszönhetően először lépte át az 1000 milliárd dollárt.

Az olajárak emelkedéséből az energetikai vállalatok profitáltak. Pénteken az Exxon Mobil és a Chevron is 6 milliárd dollár feletti negyedéves nyereségről számolt be immár harmadszor egymás után. Az Exxon Mobil részvényei októberben közel 10 százalékkal, a Chevroné pedig közel 13 százalékkal drágultak.