Pénz- és tőkepiac

Beerősítheti az eurót az EKB kommunikációja

Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésén a döntéshozók valószínűleg hűteni próbálják majd a magasabb kamatokkal kapcsolatos spekulációkat, ugyanakkor napirendre kerülhet a pandémiás vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) leépítésének menetrendje, illetve természetesen az kérdése – vélekedett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.  

Mint mondta, a jegybank szempontjából nem túl jól alakulnak a gazdasági folyamatok az eurózónában, hiszen elsősorban kínálati okok miatt élénkült meg az infláció, ami ugyanakkor a gazdasági kilábalás ütemét is fékezi.

Monetáris szigorítással értelemszerűen a keresleti oldalon tudnak beavatkozni, ami nem oldaná meg a jelenlegi problémát, és lefékezné a kilábalást.

Várhatóan Christine Lagarde továbbra is azt fogja hangsúlyozni, hogy az inflációs hatások átmenetiek, de több jegybankári nyilatkozatból sejthető, ezzel a jegybankban sem mindenki ért már egyet. Az elmúlt hetekben jelentősen emelkedtek a piaci kamatvárakozások, erre minden bizonnyal kitér majd a jegybankelnök, megerősítve, hogy jó ideig nem kell még kamatemeléstől tartani az eurózónában.

Fotó: Shutterstock

A befektetőket leginkább foglalkoztató kérdés, hogy mikor indulhat a PEPP kivezetése? Az Equilor várakozása szerint decemberben jöhet a bejelentés, majd januártól havonta 10–15 milliárd euróval csökkenthetik a vásárlásokra fordított összeget. A program márciusi kifutása után a maradék havi keretösszeggel növelhetik az APP program keretösszegét, mely jelenleg 20 milliárd euró. Nem zárható ki, hogy a program leépítésére a holnapi ülést követő sajtótájékoztatón már konkrét utalást tesz Christine Lagarde.

Egy másik lehetséges fontos üzenetre is érdemes figyelni

– folytatta az elemző. A gyenge euróárfolyam növeli az importált inflációt, mely a jelenlegi környezetben nem komfortos a jegybanknak. Korábban a túl erős euró volt zavaró, amikor dezinflációs környezet volt, ezzel kapcsolatban többször fogalmaztak meg üzeneteket. Bár az EKB-nak nincs árfolyamcélja, illetve közvetlenül nem befolyásolja a devizaárfolyamot, más csatornákon keresztül be tud avatkozni. Egy ilyen üzenet a jegybankelnöktől némileg erősíthetné az eurót.

Egy jegybanki üzenet annál is érdekesebb lenne az euró-dollár piacán, mert a grafikonon az látszik, hogy napokon belül nagyobb elmozdulás indulhat, mert a Bollinger-szalagok kellőképpen beszűkültek.

Alul 1,1520 közelében húzódik meghatározó támasz, míg felül a 30 napos mozgóátlag szorítja lefelé a jegyzést, jelenleg 1,1632-nél található az ellenállás.

Az indikátorok semlegesek, s a trend egyelőre lefelé mutat, de az ellenállási szint szignifikáns áttörése esetén emelkedés indulhatna.

EKB kamatdöntő ülés
Kapcsolódó cikkek