Pénz- és tőkepiac

Evergrande-csőd enyhe mellékhatásokkal

A világ második legnagyobb gazdaságában az ingatlanszektor a GDP 28 százalékát adja, az Evergrande összeomlása miatti kiesést a többi ágazatnak nehéz lesz ellensúlyoznia.

Az elmúlt hónap legnagyobb tőkepiaci mozgását kiváltó eseménye – a Fednek a tapering elindítására tett utalásán kívül – az volt, hogy a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő cég nem fizette ki az esedékes kamatokat a kötvényei után. A piacra gyakorolt hatás nem véletlen, hiszen az Evergrande a kínai legnagyobb szereplője, hitelei 300 milliárd dollárra rúgnak. A cég jövőre lejáró kötvénye a névérték 21 százalékán forog, a részvényeinek kereskedését pedig az idei 80 százalékos esés után szeptember végén felfüggesztették. 

Fotó: Vivian Lin / AFP

A legnagyobb versenytársak, a Country Garden és a Sunac hitelezői egyelőre inkább az egész ágazatra kiterjedő problémákat látnak az Evergrande csődjében, semmint azt, hogy e cégek piaci pozíciója erősödhet fő riválisuk összeomlásával. Ezért a szektortársak jelenleg drágábban jutnak forráshoz, és részvényeik szintén nyomás alá kerültek. Az Evergrande-et hitelező bankoknál is hasonló folyamatokat láthatunk, sőt a kockázatok növekedése a kínai államkötvényeket is elérte, amelyek csőd elleni biztosítása (CDS) megdrágult. 

A zártság ezúttal előnyt jelent: emlékezetes, hogy a nemzetközi befektetők sokáig sérelmezték, hogy nem vagy csak korlátozott mértékben részesülnek a kínai gazdasági csodából, hiszen Peking szigorú feltételek mellett, nagyon lassan kezdte el kinyitni tőkepiacait a világ előtt. Faramuci módon pont épp ez lehet most a szerencse, mert míg 2008-ban a banki könyvek minden országban tele voltak a jó minősítéssel ellátott bóvlikötvényekből összecsomagolt instrumentumokkal, addig a jelenlegi helyzetben szinte csak kínai szereplők vannak veszélyben, így nem valószínű, hogy hirtelen eluralkodik a globális pánik, és ismét befagy az egész világ bankrendszere.

Mégsem legyinthetünk azonban a problémára, hiszen

a világ második legnagyobb gazdaságában az ingatlanszektor a 28 százalékát adja, visszaesését a többi ágazatnak nehéz lesz ellensúlyoznia.

Úgy gondolom, a szigorodó monetáris politika mellett a kínai gazdaság lassulása lesz a legnagyobb kihívás 2022-ben, de ez lehet, hogy csak a pekingi, jövő februári téli olimpia után kap nagyobb figyelmet, addig a sportsikerek propagandájával megpróbálják elterelni a figyelmet a gazdasági gondokról.

Evergrande STRATÉGIA ingatlanszektor csőd Kína
Kapcsolódó cikkek