Sokat vár a Richter kutatói által felfedezett cariprazine esetleges amerikai indikációjának kiterjesztésétől a magyar gyógyszergyártó tengerentúli értékesítési partnere, a chicagói székhelyű AbbVie, s egy kutatás szerint a következő évek kilátásai még kedvezőbbek. 

Az Egyesült Államokban Vraylar néven bevezetett készítményt jelenleg két indikációban lehet felírni (skizofrénia és bipoláris depresszió), s e két terápiás terület önmagában 1,4 milliárd dollár forgalmat generált tavaly, 

az éves értékesítés pedig az idén 1,8 milliárdra nőhet. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) még ez évben döntést hozhat arról, hogy a Vraylart a major depresszióban is engedélyezi. Pozitív határozat esetén 2023-tól indulhat meg az értékesítés felfuttatása, az AbbVie azt várja, hogy az MDD-indikáció meglétével a Vraylar piaca körülbelül a duplájára nőne. 

Fotó: Shutterstock

Jó hír a piac szereplőinek, hogy a világ nyolc legfontosabb gyógyszerpiacán az MDD-terápiás területhez kapcsolódó gyógyszer-értékesítés 2029-re (ez évben jár le a Vraylar kizárólagossága az Egyesült Államokban) 7,9 milliárd dollárra nőhet, 

azok után, hogy a szegmens forgalma 2019-ben 3,4 milliárd volt. A GlobalData prognózisa szerint (amelyet a Pharma Letter szemlézett) az amerikai, francia, német, olasz, spanyol, brit, japán és kínai piacokon 2029-ben 55 millió új beteget diagnosztizálnak majd, közülük 27 millió lehet amerikai. 

Szerepet játszhat a Covid is: a hosszú karanténidőszak, a fertőzéstől való félelem, a betegséggel kapcsolatos bizonytalan kommunikáció miatt a depressziós zavarok előfordulási gyakorisága magasabb lehet. Jelenleg nyolc korszerű készítmény van klinikai vizsgálat alatt, köztük a Vraylar is. A Richter készítménye helyzeti előnyben van, hiszen túl van már egy fázis hármas tesztsorozaton, további kettő folyik párhuzamosan, amelyből elég, ha az egyik sikerrel zárul. A magyar sikergyógyszer mellett labdába rúghat a kínai Luye Pharma, a japán Otsuka, az amerikai Johnson & Johnson, az Intra-Cellular, az Axsome Therapeutics, a Sage Therapeutics és a Relmada Therapeutics készítménye is – a GlobalData piacelemzése szerint az évtized végén ezen gyártók termékei fedik le majd a piac kétharmadát. 

Lengyelországban is támogatott szer lesz a Reagila

Az egészségügyi minisztérium közzétette rendeletét a november 1-jén hatályba lépő intézkedéseiről, eszerint Lengyelországban is támogatott gyógyszer lesz a Reagila (cariprazine) 1,5, 3 és 4,5 milligramm hatóanyagú verziója – írta pénteken a Puls Farmacji szakportál. A Richter féléves beszámolója szerint a készítményt a kontinensen ártámogatás nélkül eddig három országban – Romániában, Lengyelországban és Litvániában – forgalmazták.