A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló növekedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy egy-egy szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet – írja a money.hu közleményében.

A piac egyre inkább követi a jegybankot

Az MNB újabb 15 bázispontos emelésével 1,8 százalékon áll az alapkamat. A júniusnak még 0,6 százalékos mutató mellett futottunk neki, azaz 

az elmúlt hónapokban már kétszer olyan mértékben emelkedett az alapkamat, mint amilyen szinten állt 2021 júniusa előtt. 

Fotó: Shutterstock

Ennél is figyelmeztetőbb, hogy a kamatemelés az elmúlt másfél hónapban egyre markánsabban jelenik meg a hosszú pénzpiaci kamatokban. A változó kamatozású hitelek kamatbázisa, a BUBOR az elmúlt hónapokban folyamatosan lekövette a alakulását, a hosszabb futamidejű hitelek referenciakamataként szolgáló budapesti kamatswapügyletek (BIRS) mutatója azonban az elmúlt másfél hónapban lódult meg, a drágulás immár a jegybanki alapkamat növekedésének 1,2 százalékos mértéke közelébe ért. Mindezt úgy, hogy a kamatemelési ciklus elindulása előtti, május végi BIRS-értékekhez mért emelkedésnek lényegében az egészét az elmúlt másfél hónapban realizálta a piac, addig az iránymutató kamatszintek helyben jártak, vagy – 10 és 20 évre – még csökkentek is. 

Nem öröm – stratégiát váltottak a bankok

A pénzpiaci kamatok hirtelen drágulása markánsan megváltoztatta a banki gyakorlatot.

Immár a hosszan fix törlesztésű lakáshitelek is drágulnak. 

A portál adatai alapján elbúcsúzhatunk a szelektív kamatemelések időszakától: ilyen mértékű forrásdrágulást a bankok már nem tudnak/nem akarnak kigazdálkodni. Már csak azért sem, mert az MNB a tegnapi kamatemelés után is jelezte, nem áll meg a szigorítással, a következő hónapokban tovább emeli az alapkamatot. 

Ez pedig keltetőgépbe tette a hitelkamatokat is. 

A fentiek miatt egyre gyakoribb, hogy általános kamatemelést jelentenek be a bankok, amelyből egy-egy szegmens kimaradása jelzi azt, hogy melyik ajánlatával akar komolyabban versenyezni a bank a piacon. Miután a megoldások eltérők – van, ahol a futamideje, az összege vagy épp a fix törlesztés idejét meghatározó kamatperiódus alapján történik a legversenyképesebb ajánlat kiválasztása az adott  banknál –, ezért a szakértők szerint a hitelfelvételben gondolkodóknak mindenképp érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat, hiszen akár milliós tételt is spórolhatunk egy jól megválasztott lakáshitel esetében a törlesztőrészleten, ha a számunkra legolcsóbb konstrukciót választjuk.

Ennél csak drágább lesz a hitel 

A gyorsaság is fontos lehet. Aki a következő hónapokban szeretne lakáshitelt felvenni, és módja van előre hozni a hitelfelvételt, szintén sokat spórolhat. A bankok kamatemelései ugyanis ma még alatta maradnak az MNB-alapkamat és a pénzpiaci kamatok drágulásának mértékétől, de a gyorsuló trend nem ígér sok jót. 

A fentiek miatt bizonyosan magasabb kamatszinten adósodik el majd az a polgár, aki 2-3 hónap múlva keresi a legmegfelelőbb ajánlatot, mint az, aki a következő hetekben vesz fel hitelt. 

A jelenlegi időszak külön érdekessége, hogy sokan most kerülnek ki a hiteltörlesztési moratóriumból. Számukra ezek a hetek arra is jók lehetnek, hogy korábbi, magasabb kamatozású hitelüket olcsóbbra cseréljék, hiszen a jelenlegi piaci kamatok többéves összevetésben még most is olcsónak számítanak, s így akár a kitolódó futamidőt vagy épp a fizetendő törlesztőrészletet is csökkenteni lehet. A további várt kamatemelkedés ezt a lehetőséget is egyre inkább háttérbe szorítja.