Pénz- és tőkepiac

Magára talált az amerikai bankszektor

A Wall Street-i bankok kötvény- és részvénykereskedési üzletágai kiemelkedően teljesítettek, és a hitelportfóliók javulásának köszönhető céltartalék-felszabadítás is kedvezően hatott a negyedéves számokra.

Az amerikai gyorsjelentési szezon első napjaiban a nagybankok közzétételei rendszerint jelentős mozgásokat váltanak ki a tőzsdéken, és rányomják bélyegüket a részvénypiaci hangulatra. Nem történt ez másképp a harmadik negyedéves számok napvilágra kerülésekor sem.

Fotó: AFP

A hat nagybank (JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo és Morgan Stanley) árbevétel és profit sorokon is az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedett, egyedüliként a Wells Fargo árbevétele nem érte el a FactSet előzetesen várt szintjét.

Az elemzőcégnek a jelentési szezont megelőzően készített felmérése alapján az egy részvényre jutó eredményesség (EPS) terén 17,1, míg árbevételben 7,7 százalékos növekedésre lehetett számítani a pénzügyi szektortól. A tényadatok ezt jelentősen meghaladták, és az EPS 30 százalék felett alakult, míg a bevételi számok csupán két tizeddel maradtak el a 10 százalékos növekedéstől. A bankok kötvény- és részvénykereskedési üzletágai kiemelkedően teljesítettek, és a hitelportfóliók javulásának köszönhető céltartalék-felszabadítás is kedvezően hatott a negyedéves számokra.

Az idei év nagy részében a pozitív hatásain túl a növekvő inflációs számok és a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájának a szigorítása jelentik a fő témát a piaci szereplők számára. Az „tartóssága” szempontjából nincs konszenzusos vélemény, ugyanakkor stabil gazdasági növekedésre lehet számítani, ami több irányból is pozitív hatást gyakorolhat a bankszektor nyereségtermelő képességére.

Egyrészről csökkenhet a nemteljesítő hitelek száma, köszönhetően a javuló vállalati és lakossági vagyoni helyzetnek, a csökkenésének, így folytatódhat a 2021 harmadik negyedévében látott kedvező céltartalékolási folyamat. Másrészt, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan nőhet a hitelezési volumen is, ami a növekvő kamatmarzsokkal együttesen pozitív hatást fejthet ki az árbevételre és a profitabilitásra. Amennyiben mindezek bekövetkeznek, akkor a bankszektor folytathatja útját a Bank of America globális felmérésében jelzett extrém optimizmus irányába, miközben jól emlékszünk arra, hogy a tavalyi évet még az erős pesszimizmus és az alulsúlyozottság jellemezte.

STRATÉGIA amerikai bankszektor
Kapcsolódó cikkek