Drasztikusan drágulnak a lakáshitelek a magyar piacon. A money.hu banki adatközlésen alapuló adatai szerint e hét közepén egy új lakás vásárlására 10 éves kamatfixálással, 20 évre felvett, 20 millió forintos hitelre a legjobb ajánlat a Magyar Bankholding tagbankjainál (Budapest Bank, MKB Bank, Takarékbank) egységesen elérhető 3,79 százalékos kamatozású kölcsön volt.

Ez a top-kamatszint ugyanakkor magasabb, mint az idén júniusban a folyósított hitelek átlagkamata volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a június hónapban folyósított összes 10 éves kamatperiódúsú hitelekből számított átlagkamata ugyanis 3,78 százalék volt. Négy hónappal ezelőtt jócskán voltak kedvezőbb ajánlatok, most azonban már a korábban egy átlagügyfélnek jutó kamat számít top-ajánlatnak.

Fotó: Shutterstock

Napról-napra változik a piac

A money.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a bankok a emelkedése miatt az elmúlt hetekben felgyorsuló pénzpiaci drágulást követve folyamatosan, de egymástól eltérő időben hozzák meg kamatdöntéseiket. Október közepén a példánkban említett kölcsön esetében még 3,68 százalékos volt a legjobb banki ajánlat. A listánkban 5. helyen álló CIB esetében pedig már tudható, hogy a 10 éves Magnifica Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamatát november 1-től 30 bázisponttal emelni fogja. A fentiek miatt a money.hu szerint

rendkívül fontos, hogy a hiteligénylők a banki ajánlatokat összehasonlítsák – milliós tételeket lehet így megspórolni.

Használt lakás vásárlása esetén hasonló feltételek mellett hasonló eredményeket kapunk, leszámítva azt hogy az Unicredit Bank egyelőre a közvetítő partnereknél elérhető hitelekre akciós kamatot hirdetett, amivel jelenleg vezeti a listát.

A THM és a feltételek teljesen eltérőek

A money.hu szakemberei ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakáshiteleknél kamatok mellett a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) áttekintése is egyre fontosabbá válik. Mindezt jól mutatja, hogy bár a példánkban szereplő Top-kamat a Bankholding tagjainál egységes, ám az eltérő THM miatt a havi törlesztőrészletben 550 forintos különbség fedezhető fel, amely a futamidő végéig akár 300 ezer forint többletköltséget okozhat.

Ugyanígy nem árt figyelembe venni azt sem, hogy pénzintézetenként eltérő a jövedelem-elvárás is a hitelfelvevőkkel szemben. Új lakásra felvett esetében a Takarékbanknál elegendő pusztán 400 ezer forintos jövedelmet igazolni, míg a Bankholding másik két tagbankjánál a top-kamat eléréséhez már 450 ezer forintos jövedelemre van szükség. Az Unicreditnél ugyanakkor új lakás vásárlása esetén a legjobb kamathoz elegendő 300 ezer forintos jövedelem – az már más kérdés, hogy a használt lakásra hirdetett akciós hitelnél náluk is 400 ezres a minimális jövedelem elvárás.