Tovább emelkedett hétfőn a magyar államkötvények hozama a másodpiacon. Az irányadó 10 éves állampapír hozama 3,37 százalék fölé került, ilyen magasságra 2019 áprilisa óta nem volt példa.

Felfelé kapaszkodik az ötéves hozam is, amely 2,76 százalékon áll, ezzel a hitelpapírral az év elején még fele ekkora, 1,4-es hozam mellett kereskedtek.

A másodpiaci folyamatok függvényében érdekes, hogyan alakulnak az aukciós hozamok: az Államadósság-kezelő Központ holnap megy a piacra egyéves diszkontkincstárjegyekkel, a meghirdetett mennyiség 15 milliárd forint. A múlt héten a külföldiek forint-állampapírállománya 4706 milliárdra változott az előző heti 4797 milliárdról.

Fotó: Shutterstock

Ellentétben a magyar kötvényekkel, a 10 éves német állampapírok tartásával évente 0,2 százalékot veszítenek a befektetők, míg az amerikai kötvények a jelenlegi árfolyam mellett 1,5-es éves hozamot kínálnak.

Mind a német, mind az amerikai hitelpapírok hozama volt már magasabb szinten a jelenleginél. 

A Deutsche Bank hétfői jegyzete szerint a mai nappal együtt már hatodik napja az eladók dominálják a hosszú állampapírok piacát, igaz, az eladások intenzitása az első két napon volt erősebb (a kötvénypiacon a hozamok emelkedését a kötvények piaci árfolyamának csökkenése váltja ki). Mint írták, a folyamatok fő mozgatói a globálisan emelkedő inflációs várakozások.

A hazai inflációs adat pénteken érkezik, a várakozások szerint szeptemberben az éves árindexváltozás 5,5 százalékos lehetett, az augusztusi 4,9 után.

A régió kötvénypiacán hasonlók a folyamatok, mint Magyarországon: a lengyel hozam 2,25 százalék közelébe emelkedett, amely 2019 júliusa nem volt ilyen magasan. A 10 éves cseh hitelpapírok hozama közel 2,1 százalék, ekkora megtérüléssel 2018 ősz óta nem kalkulálhattak a befektetők.