Biztosan nem adjuk ki a vállalatunkkal kapcsolatos érzékeny információkat, különösen azokat nem, amelyek vevőinket is érintik – mondta Sylvia Fang, a TSMC vezető jogtanácsosa szerdán újságírói kérdésre, amikor arról faggatták, hogy a cég teljesíti-e Washington kérését.

Fotó: Sam Yeh / AFP

Az amerikai kormány november 8-ig adott határidőt a globális csipgyártóknak és az elektronikai eszközök gyártóinak, hogy önkéntesen küldjenek információkat a készleteikről, termelési kapacitásukról és arról, hogy kik a legfontosabb vevőik az egyes termékek esetében. A 13 kérdést a Federal Register nevű kormányzati honlapon is közzétették.

A dokumentum szerint egyebek mellett arra kérik őket, hogy sorolják fel minden egyes termék három legfontosabb jelenlegi vásárlóját, valamint azt, is hogy ezek a kiemelt vevők százalékosan mennyit rendeltek a termékből. Azt is tudni szeretnék azonban, hogy melyek a legnagyobb rendelésállományú termékeik és mekkora összbevételt érnek az értékesítésükből.

A csipgyártókkal tartott legutóbbi találkozót követően amúgy – a Nikkei Asia internetes portál értesülései szerint – Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter közölte, a Biden-kormányzat azt fontolgatja, hogy a hidegháború idejéből származó nemzetbiztonsági törvényt vesse be a csipellátási láncokban részt vevő vállalatokkal szemben. Erre a jogszabályra hivatkozva akarják őket kulcsfontosságú adataik átadására kényszeríteni, ha nem töltik ki önkéntesen a kérdőívet 45 napon belül.

Megmondtam nekik, hogy nem akarom őket kényszeríteni, de ha nem tesznek eleget a kérésnek önkéntesen, akkor nem hagynak más választást

– közölte Raimondo a Reuters-szel.

Az amerikai kérés komoly aggodalmat váltott ki az iparágban és a nyilvánosságban, főként az üzleti titkokat és a cégek versenyképességét féltik, de nem akarják elveszteni vevőik bizalmát sem. A TSMC tajvani részvényesei még ideiglenes tiltó végzést is kértek a helyi Hszincsu kerületi bíróságtól, hogy a csipgyártó ne küldhessen kritikus üzleti titkokat az Egyesült Államokba.

Még nem zártuk le a kérdőív tartalmának előzetes értékelését

– árulta el Fang, hozzátéve, hogy a TSMC bízik benne, hogy a kérdőív kitöltése összeegyeztethető a bizalmas ügyfélinformációk védelmével.

Az amerikai kormány is felismerte, hogy nagyon sok a kérdés, ezért készítenek egy tájékoztatót is a gyakori kérdésekről, azt még mindenképpen megvárjuk

– mondta Fang.

A TSMC, a világ legnagyobb szerződéses csipgyártója, a világ szinte valamennyi kulcsfontosságú csipfejlesztőjének szállít, köztük az Apple-nek, a Qualcommnak, a Broadcomnak, az Intelnek, a Sonynak és az Nvidiának.