Az ingatlan.com szerint szeptemberben 10 795 használt ingatlan cserélt gazdát, ami 15 százalékkal marad el a tavalyi szinttől. Más a helyzet az új lakások piacán, itt ugyanis szeptemberben  éves összevetésben 50 százalékkal bővült a kínálat, és az érdeklődések mennyisége is 40 százalékkal nőtt. Ebből tehát az ingatlan.com szerint az következik, hogy egyre szélesedik a szakadék a lakáspiacon. Az új lakások piacát ráadásul egyre jobban élénkítik az állami támogatások és kedvezmények – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A használt lakásoknál becsült 15 százalékos szeptemberi használtlakás-piaci forgalomcsökkenés megfelel az energiatanúsítványok, a tulajdonosok által feladott lakóingatlan-hirdetések és a potenciális vevők által leadott érdeklődések változásának. Az ingatlanközvetítők és -tulajdonosok még így is 36 ezer használt lakás és ház hirdetését adtak fel szeptemberben, és 336 ezer érdeklődés történt használt lakóingatlanok iránt

– mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője. 

Miközben a használt lakások piaca visszafogottan szerepel, az új lakásoknál teljesen más a helyzet az ingatlan.com elemzése szerint.

Az új lakóingatlanok piaca folyamatosan élénkül az idei évben, elsősorban a növekvő állami támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhetően. Az 5 százalékra csökkentett áfakulcs a kínálat bővülését segítette, az áfa-visszatérítés és a több ponton bővülő csokkedvezmények pedig a keresletet pörgették

– tette hozzá Balogh László.

Az MNB októberben induló Zöld otthon programjában felkínált nagyon kedvező hitellehetőségek még inkább élénkíthetik az új lakások iránti keresletet. Az ingatlan.com szakértője szerint az intézkedések együttes eredményeként a következő időszakban évtizedes rekordok dőlhetnek meg a lakásépítések terén.