ullaszázalékos hitellehetőséggel bővült az otthonteremtési csomag azoknak a gyermeket nevelő vagy több gyermeket vállaló családoknak, akik korszerű, úgynevezett zöldotthont vásárolnak. A klímavédelmi, energiahatékonysági célokat is szolgáló kedvezmény a csokra jogosult, illetve a csokhitelt igénybe vevő családokat ösztönzi korszerű ingatlanok választására,

amihez a két támogatott hitelkonstrukció keretében akár 70 millió forint kölcsönhöz is hozzájuthatnak a lehető legkedvezőbb feltételekkel.

Fotó: Facebook/MNB Zöld Hitel

A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (csokot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a kormányrendelet megjelenése apropóján kiadott közleményében –, így nekik két gyermek esetén 10 millió, három vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig csak maximum 3 százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja.

Ilyen feltételekkel lehet zöldhitelt igényelni

Már elérhető az új zöldhitel terméktájékoztatója a jegybank honlapján.

A kibővített program keretében pedig

azok a gyermekes szülők, akik új, zöldotthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld otthon program keretében valósítják meg, az említett 10/15 millió forintos összegig – igénybevétele esetén – a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra.

Az új konstrukció október 4-től elérhető a magyarországi hitelintézeteknél.

Az új építésű lakóingatlanok energetikai előírásai jelentős mértékben szigorodnak jövőre, amikortól csak közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A fenntarthatóbb épületállományt eredményező szigorítás bevezetését két lépcsőben, idén januárról halasztották el összességében másfél évvel az eredetileg kitűzött határidőről.

A zöld csok a BB– energetikai besorolású ingatlanok megvásárlására vagy építésére fordítható, felújításra, korszerűsítésre nem, viszont a jegybanki refinanszírozású zöldhitel csok nélkül is él, 2,5 százalékos kamattal igényelhető legfeljebb 25 évre, maximum 70 millió forintig. Ezt az összeghatárt a zöld csokos lakásvásárlók sem léphetik át.

Hatszázezer forintos fizetés kell a zöldhitel maximális kihasználásához

A Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon program néven új kedvezményes hitelprogramot indít 2021 októberétől.