Pénz- és tőkepiac

Bivalyerős számaira alapozva feljebb helyezte a lécet az Allianz

Feljebb srófolta idei profitcélját bivalyerős harmadik negyedéves számaira alapozva az Allianz. A német biztosítótársaság a korábbi, 12-13 milliárd euró közé várt üzemi eredménycélját frissített kitekintésében már a felső határ közelében horgonyozta le, de a 13 milliárdot meghaladó eredmény sem lenne meglepő tőle. Annyi biztosra vehető, hogy a 11,9 milliárd eurós 2019-es rekordot átadják a múltnak. Normális esetben egy már tavaly megtörtént volna, ám a járvány költség oldali hatásai 1,3 milliárd euróval rontották az így 10,8 milliárd euróra mérséklődő üzemi profitot. Ettől a kisiklástól eltekintve az Allianz immár tíz éve folyamatosan növeli profitját.

Fotó: Shutterstock

Oliver Baete vezérigazgató rekordot jelentő 2,111 milliárd eurós adózott eredményről számolt be szerdán közreadott negyedéves gyorsjelentésben, ez 48 millióval veri a bázisidőszak hasonló adatát és 67 millióval a Refinitiv elemzői konszenzusát.

A bevétel 9,5 százalékkal 34,4 milliárd euróra gyarapodott, ebben az utazási biztosítások „visszatérése” mellett az egészség és az életbiztosítások iránti fokozott igény játszott főszerepet.

A biztosító vagyonkezelői – PIMCO és Allianz Global – együttesen immár újabb rekordösszeget jelentő 2548 milliárd eurót forgatnak a piacon sikeresen, a negyedévben 882 millió eurós üzemi nyereséget értek el, ez 30,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A piacok feltámadása segített a profitgyártásban, valamennyi régióban és eszközosztályban pluszteljesítményt tudtak felmutatni.

De a vagyonkezelők nem csak hozzák, viszik is a pénzt: a tavaly tavaszi tőzsdei összeomlás idején elkövetett szabálytalanságaikat ugyanis most árazzák az amerikai tőzsdefelügyeleten (SEC) és a bíróságon. Tíznél is több intézményi befektető ugyanis perre ment az Allianz Structured Alpha alapjain elszenvedett veszteségeik miatt, és együtt 6 milliárd dollárra tehető káruk megtérítését követelik.

A Berenberg elemzői szerint az ügyből aligha keveredhet ki jól az Allianz, amelynek a bírságokkal együtt a legrosszabb esetben 8 milliárd kellene kifizetnie. A cégvezetés egyelőre tájékozódik arról, milyen céltartalékot kellene képeznie a perre vitt ügyek rendezéséhez. Ez a bizonytalansági tényező is közrejátszott abban, hogy az Allianz gyorsjelentését szerény, egy százalék feletti árfolyam-emelkedéssel fogadta a piac.

Pimco Allianz gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek