Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,08 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as mutató 0,26, a technológiai részvények NASDAQ Composite mutatója pedig 0,33 százalékos pluszban indította a napot.

Egy sor nagyvállalat ismét a vártnál erősebb gyorsjelentéssel rukkolt elő, ami támogatja a kockázatvállalási kedvet.

Fotó: ANGELA WEISS

A kereskedés első pár perce után az Nvidia csipgyártó árfolyama több mint 11 százalékos pluszban állt, miután a vártnál jobb eredményekről számolt be és erős negyedik negyedévet prognosztizált.

A kiskereskedelmi vállalatok pozitív beszámolói arról tanúskodtak, hogy az emelkedő ellenére sem csökken a fogyasztók költekezési kedve. A Macy’s 11,2, a Kohl’s pedig 8,7 százalékos pluszban várta a nyitást, miután javította éves bevételi és nyereség-előrejelzését is. A Walmart és a Target már a napokban közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, és jelezte, hogy erős ünnepi szezonra számít.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,17 százalékkal, 1863,70, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,32 százalékkal, 1864,30 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,69 százalékos pluszban, 80,83, a WTI pedig 0,83 százalékos nyereségben, 78,19 dolláron forgott fél négykor.