A General Electrics kedden sajtóközleményben bejelentette, hogy három részvénytársaságra válik szét. A több mint százéves vállalat egykor az amerikai gyártási hatalom szimbóluma volt, de az utóbbi években nehézségekbe ütközött.

A tervet három évvel azt követően mutatta be a GE, hogy Larry Culp átvette a válságba kerülő vállalatot, és üzletágak eladásával, valamint a vállalat adósságterheinek visszafizetésével próbálta stabilizálni működését.

A mostani lépés a vállalat több éve tartó lejtmenetének végét jelentheti. A GE korábban már eladta mozdony- és háztartási készülék üzletágát is. Megszabadult az olaj- és gázipari érdekeltségeitől is.

Fotó: DYCJ / AFP

Jelenleg már csak három üzletággal rendelkezik: a repülés, az egészségügy és az energiaipar.

A vállalat tervei szerint ezeket különálló, tőzsdén jegyzett vállalatokká fogja átszervezni.

A GE Healthcare adómentes kiválásával 2023 elején a precíziós egészségügy középpontjában álló tiszta piaci vállalatot hoz létre, amelyben a GE a tervek szerint 19,9 százalékos részesedést tart meg. Ez a részlet 2020-ban csaknekm 17 milliárd dollárt bevételt termelt.

A GE Renewable Energy, a GE Power és a GE Digital fúzionálnak, az így létrejött vállalat az energetikai átállás élharcosa szeretne lenni, majd 2024 elején kiválna a csoportból. A három üzletág együttesen 33 milliárd dollárt hozott a konyhára 2020-ban.

A tranzakciókat követően a GE a repülés jövőjét alakító, a repülésre összpontosító vállalat lesz. A Boeing egyik legfontosabb beszállítójaként működő üzletág 2020-ban nagyjából 22 milliárd dolláros bevételt ért el.

A GE részvényei a bejelentést követően 8,8 százalékkal emelkedtek.