A bankok által előzetesen vártnál elmaradó összegben vettek fel az idén eddig személyi hitelt az emberek. A bankok számára viszont fontos a személyihitel-piac, ezt bizonyítja, hogy miközben a jegybanki alapkakamat 1 százalékkal emelkedett, szeptember végén olcsóbban lehetett személyi kölcsönt felvenni, mint májusban. A money.hu adatai szerint a karácsonyi felfutást is mérsékelt kamatokkal várják a bankok.

Az idei év első kilenc hónapjában 355,6 milliárd forint értékű személyi hitelt folyósítottak ügyfeleiknek a bankok. Ez ugyan harmadával felülmúlja a 2020-as adatokat, ám az utolsó, pandémia nélkül telt év, 2019 számainál húsz százalékkal gyengébb teljesítményt jelent.

Fotó: Kallus György / VG

A személyikölcsön-piacról pont az a 80 milliárd forint hiányzik, amit a pénzintézetek az idei évben a családi otthonteremtési program keretében elindult lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolt kedvezményes kamatozású felújítási hitelként helyeztek ki az ügyfeleiknek.

Mindez természetesen csak részben boldogítja a bankokat, amelyek számottevő bővüléssel számoltak a személyi hitelek piacán is a koronavírus elleni vakcina megjelenésével párhuzamosan elindult gazdasági fellendülés kapcsán.

Csökkentek a kamatok

A fenti helyzet eredménye az lett, hogy a személyihitel-piacon az egymással versengő, saját kihelyezési terveiket teljesíteni akaró bankok egyelőre nem vagy csak mérsékelten vesznek tudomást a Magyar Nemzeti Bank kamatemeléseiről. Miközben az alapkamat a május végén 0,6 százalékról több mint 1 százalékkal, 1,65-ra emelkedett szeptember végéig, addig a személyi hitelek átlagkamata ugyanezen időtávon belül 12 bázisponttal, 11,86-ról 11,74 százalékra még csökkent is.

Átlagbérrel topkamat

Bár a kamatemelés azóta is tart, a money.hu banki adatközlésen alapuló adatai szerint a piacon jelenleg is elérhetők 7 százalék alatti ajánlatok, ráadásul ezekhez nem kell feltétlenül kiugró jövedelmet igazolni, vagy rendkívül magas összeget igényelni a pénzintézetektől.

Már 1 millió forintos hitelösszegre is találunk 8 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) alatti ajánlatokat, aki pedig ötmilliót szeretne felvenni annak öt bank is 8 százalék alatti hitelköltség mellett ajánl személyi kölcsönt.

Mindezt úgy, hogy a topajánlatok közül három is a KSH által mért 286 300 forint alatti nettó átlagkeresetnél kisebb jövedelem igazolása mellett kész kölcsönözni az ügyfélnek – a legjobb ajánlatot UniCredit Bankhoz például elég 200 ezres jövedelmet igazolni.

Alacsony kamatok a fa alatt

A money.hu szerint a személyihitel-piacon kiváltképp érvényes az „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra elv”.  Szemmel láthatóan a pénzintézetek a kiskereskedelemhez hasonlóan komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy a tavalyi lezárásokkal terhelt év után az idei ünnep valóban a régi idők karácsonyát idézi majd. A várt erősebb forgalomnak azzal is megágyaznak, hogy miközben a lakáshiteleknél szinte naponta érkeznek hírek a kamatok emeléséről, a személyikölcsön-ajánlatokhoz nem igazán nyúlnak a bankok. Mindez azt jelenti, hogy a következő napokban olyan alacsony kamatok mellett van esélyük személyi hitelt felvenni az ezt tervezőknek, amelyre a későbbiekben hosszú hónapokig bizonyosan nem lesz lehetőségük.

Érdemes próbára tenni a bankokat

Személyi kölcsönt felvenni ma már rendkívül egyszerű: a pénzintézetek saját ügyfeleiknek online módon igényelhető, rövid, akár 1 órán belüli hitelbírálattal és utalással kecsegtető ajánlatokat is adnak. A money.hu szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ekkor is érdemes próbára tenni a bankokat, hiszen a piacon nagyon különböző kamatszinteken kínált hitelek érhetők el. A hitel-összehasonlító oldal szerint mindenképp javasolt áttekinteni a pénzintézetek kínálatát, hiszen két ajánlat közül a törlesztés teljes terhét tekintve több százezer forintos különbség is lehet.