Felszólítást kapott a kínai Didi Global vezetése Pekingből, hogy dolgozzon ki ütemtervet a New York-i elhagyására. A kínai kiberbiztonsági hivatal érzékeny adatok kiszivárgásától tartva fordult a fuvarmegosztó vállalathoz a távozás érdekében – írta a Bloomberg pénteken.

Fotó: KOKI KATAOKA / AFP

A konkrét javaslatok között állítólag szerepel az amerikai letéti jegyek (ADR) kivásárlása, illetve az is, hogy a társaság a hongkongi börzére költözik. Utóbbi esetben először bevezetnék a Didi részvényeit Hongkongban, és ezt követően léphetne le a Wall Street-i parkettről.

Amennyiben viszont kivásárolják a kínai cég Egyesült Államokban kibocsátott papírjait, a vételár – szakértők szerint – nem lehetne alacsonyabb a 14 dolláros részvényenkénti tőzsdei bevezetési árnál, mivel a cég amerikai IPO-jára (elsődleges nyilvános kibocsátás) csak idén júniusban került sor, és perek garmadájához vezetne, ha a részvényesek ilyen rövid időn belül adminisztratív okok miatt zárnák veszteséggel pozícióikat.

A kockázatot vállaló szemfüles befektetők nagyot nyerhetnének a Didi ADR-jeivel kivásárlás esetén, hiszen a hálaadás előtti utolsó kereskedési napon 8,1 dolláron zárt a papír szerdán, a péntek reggeli elektronikus kereskedés során pedig közel 7 százalékkal, 7,6 dollárra zuhant az árfolyam.  Több mint 5 százalékkal gyengült a cégben jelentős pakettet birtokló japán Softbank részvénykurzusa is.

A Didi egyébként már a tőzsdei bevezetéskor összeütközésbe került a kínai hatóságokkal, hiszen már akkor kérték, hogy függessze fel az IPO-t, amíg elvégzik a kiberbiztonsági felülvizsgálatot. Rövidesen meg is állapították, hogy jogellenesen gyűjtött személyes adatokat, és kötelezték az alkalmazásboltokat, hogy vegyék le a polcokról a Didi mintegy 25 mobilalkalmazását.

A cég akkor vállalta, hogy leállítja az új felhasználók regisztrációját, és a nemzetbiztonsági és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályoknak megfelelő módosításokat hajt végre az applikációkban.