Soha nem látott magasságokba emelkedett Warren Buffett Berkshire Hathaway nevű cégének vagyona – számolt be róla a BNN Bloomberg.

A Berkshire készpénzállománya 2021 harmadik negyedévében 149,2 milliárd dollárra duzzadt, ami a legmagasabb érték a vállalat fennállása óta.

Az eredményben közrejátszik az is, hogy Buffett az elmúlt időszakban 7,6 milliárd dollár értékben vásárolt vissza saját részvényt, ami a harmadik legnagyobb össze, mióta 2018-ban az igazgatótanács módosította a cég visszavásárlási stratégiáját.

Buffett vállalatcsoportjának kedvező eredményeihez hozzájárult az is, hogy üzletágai nagy részét nem tépázta meg a járvány. A Berkshire vasúttársasága még abban az időszakban is rekordnyereséget könyvelhetett el, amikor világszerte problémák adódtak az ellátási láncokkal.

Fotó: Johannes Eisele / AFP

A gyártó, szervizelő és kiskereskedelemmel foglalkozó üzletágak szintén jól muzsikáltak a pandémia ellenére, így kompenzálni tudták a Berkshire biztosítóinak gyengélkedését.

A Berkshire nettó nyeresége 66 százalékkal, 10,3 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest

– derült ki a vállalat közleményéből. Ez magában foglalja a konglomerátum közel 311 milliárdos részvényportfóliójának kilengéseit is. Az üzletág A osztályú papírjai csak kismértékben, 1,7 százalékkal csökkentek a szeptember 30-án zárult három hónap alatt.

Bár Buffettről tudjuk, hogy nyitott szemmel tekint a világra, és folyamatosan keresi a befektetési lehetőségeket, az már korábban kiderült, hogy a kriptodevizák és a sem neki, sem a vállalatnak nem tartoznak a kedvencei közé.