Pénz- és tőkepiac

Berkshire: Undorító a bitcoin

Charlie Munger amerikai milliárdos a bitcoin legfőbb kritikusai között szerepel.

A Berkshire Hathaway alelnökének megvetése fokozódott a iránt a digitális fizetőeszköz szárnyalása közepette is – számolt be róla a CNBC.

Természetesen utálom a bitcoin sikereit

– nyilatkozta Charlie Munger a Berkshire szombaton tartott éves részvényesi gyűlésén.

Nem fogok kedvelni egy olyan valutát, amely ennyire hasznos a zsarolók és emberrablók számára. Ahogy azt sem tartom helyesnek, hogy valaki egy légből kapott pénzügyi terméken tesz szert dollármilliárdokra

– tette hozzá a 97 éves szókimondó befektető.

Szerényen állíthatom, hogy ez a fajta fejlődés undorító, és ellentétes a civilizáció érdekeivel

– zárta szavait Munger.

Charlie Munger
Fotó: Johannes EISELE / AFP

A Berkshire első embere, Warren Buffett korábban is kerülte a bitcoinra vonatkozó véleménynyilvánítást, Munger álláspontjához annyit fűzött hozzá, hogy szerinte rendben van.

Az „omahai orákulum” becenévre hallgató Buffett ugyanakkor hozzátette, nem szeretné kommentálni a kriptovaluták piacát, mert nem szeretne senkit megbántani.

A bitcoin a világ első számú kriptovalutája, eddig jó évet tudhat magáénak. Áprilisban 60 ezer dollár volt az értéke, köszönhetően annak, hogy a Tesla és a Wall Street is egyre inkább nyit felé. Bár Joe Biden adócsomagja kicsit lejjebb taszította az árfolyamot.

A Tesla azon kívül, hogy 1,5 milliárd dollár értékben bevásárolt a digitális valutából, már el is fogadja azt autóinak megvételekor. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley pedig arra törekszik, hogy a gazdagabb ügyfelei számára megkönnyítse a kriptovalutákkal történő kereskedést.

A Coin Metrics szerint a bitcoin jelenleg 57 ezer dollár felett van, pedig 2021 elején még 30 ezer körül mozgott az árfolyam.

Charlie Munger már régóta a bitcoin legfőbb kritikusai között szerepel, amit leginkább a rendkívüli volatilitás miatti bizonytalanságokkal és a szabályozás hiányával magyaráz.

Valójában ez egy mesterséges helyettesítője az aranynak. Én soha nem veszek aranyat, és soha nem fogok venni bitcoint sem

– mondta még februárban Munger.

kriptovaluta Berkshire Hathaway bitcoin Charlie Munger Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek