Történetének legnagyobb profitjáról számolt be a Gazprom hétfőn. Az orosz gáztermelő óriás a rekord magas gázáraknak köszönheti a harmadik negyedévben elért 581,8 milliárd rubeles (több mint 2500 milliárd forint) nyereségét – írja a Reuters.

A vállalat egy évvel korábban még 251 milliárd rubel veszteségről számolt be. A cég arról is beszámolt, hogy átlagosan 313,4 dollárra nőtt 1000 köbméter gáz ára a tavalyi év azonos időszakában elért 117,2 dolláros árról. A cég bevételei szintén rekord magasak voltak, elérték a 2400 rubelt, szemben az egy évvel korábban elért 1400 milliárd rubellel.

Putyin és a Gazprom elnöke, Alekszej Miller

Fotó: SERGEY GUNEEV / AFP

A céget sokan vádolják azzal, hogy nem ad el elegendő gázt Európába, hozzájárulva a hónapok óta húzódó szűkös kínálathoz, amit a cég tagad és azzal védekezik, hogy minden szerződéses vállalásának megfelel.

Ez igaz is, ugyanakkor a spot-piacon és a cég európai tárolóiban nem jelenik meg jelentős mennyiségű kínálat. Noha Vlagyimir Putyin október végén utasította a céget, hogy töltse föl európai tárolóit, a kontinensre irányuló gázszállítások azóta sem nőttek jelentős mértékben.