Szalad a Deutsche Telekom (DT) szekere Európában és Amerikában is, a konszern idén már harmadjára javította kilátásait, ezúttal pénteken reggel a harmadik negyedéves gyorsjelentésének ismertetésekor kerített sor erre a befektetőknek örömet okozó bejelentésre. Nőtt a cég előfizetői tábora, és a járvány miatt világszerte bevezetett korlátozások enyhítésével ismét emelkedni kezdtek a roamingbevételek is.

A csoportnál kulcsjelentőségűnek tartott lízingfizetésekkel csökkentett EBITDA (EBITDA AL) 9,66 milliárd euróra rúgott a szeptember végén lezárt 3 hónapos időszakban, míg a piac csupán 9,35 milliárdot várt. Nem csoda, hogy ezen a soron most már év végéig 38 milliárd euróval számolnak az eddigi 37,2 milliárdos várakozással szemben. A szabad pénzáram pedig elérheti a 8,5 milliárd eurót, azaz az utolsó saját prognózishoz képest 0,5 milliárddal emeltek.

A sikerben oroszlánrésze van a bevételek 60 százalékát kitermelő T-Mobile US amerikai leányvállalatnak, amely folyamatosan növeli ügyfélszámát a Sprint nevű helyi riválisával létrejött fúzió óta, és különösen az 5G-s szolgáltatások bevezetését követően. A cég részvényeinek 48,2 százalékát tulajdonolja jelenleg a konszern, de időről időre vesznek még a paketthez. Az egyértelmű cél a többségi tulajdon megszerzése.

Fotó: Tobias Schwarz / AFP

A legutóbbi negyedévben 1,3 millióval, 107 millióra bővült a tengerentúli előfizetők tábora. A csoportnak egyébként 52,2 millió ügyfele van Németországban és 46,4 millió a többi európai országban, köztük a Magyar Telekom révén hazánkban is.

A DT bevételei a tárgyidőszakban éves bázison 2 százalékkal, 26,88 milliárd euróra gyarapodtak, ám elmaradtak a 27,15 milliárdos elemzői konszenzustól. Egy másik – már csütörtök este kiadott – bejelentéssel viszont a menedzsment kellemes meglepetést szerzett a befektetőknek, hiszen az elemzők által várt 60,05 cent helyett 64 centre emelték a jövőre fizetendő osztalékot. 

A nettó nyereség 9 százalékkal haladta meg a bázist, és megközelített a 900 millió eurót. A híreket összességében kedvezően fogadta a piac, délelőtt 2 százalékkal, 17 euró fölé drágult a DT Frankfurtban.