Jelentős részvényesi juttatásra számíthatnak a Generali befektetői a következő években a legnagyobb olasz biztosító szerda reggel bemutatott új stratégiája alapján. A pénzintézet 2024-ig összesen 6,1 milliárd eurót fordít majd osztalékfizetésre és sajátrészvény-vásárlásra, a következő 12 hónap során félmilliárd euróért veszi majd saját papírjait a cég.

Fotó: ANGELIKA WARMUTH / AFP

A társaság emellett három milliárd eurót különít el felvásárlási célokra a biztosítási és az alapkezelői szegmensben, technológiai és digitalizációs fejlesztésekre pedig 1,1 milliárd eurót költene.

A frissített stratégia a következő három évben átlagosan évi 6-8 százalékos egy részvényre jutó profitbővüléssel számol.

A Philippe Donett vezérigazgató által ismertetett üzleti tervekre az 13 tagú igazgatóságból 11-en bólintottak rá. A Reuters forrásai szerint a biztosító második legnagyobb részvényese, Francesco Gaetano Caltagirone iparmágnás azonban ellene szavazott, míg az ugyancsak meghatározó tulajdonos Leonardo Del Vecchio képviselője nem vett részt a stratégia elfogadásáról szóló ülésen.

A Luxottica szemüveggyártó óriáscéget alapító két milliárdos üzletember kapcsolata nem felhőtlen a jelenlegi vezérigazgatóval, áprilisban Donett újbóli kinevezését is ellenezték, az igazgatóság többsége – köztük a Generali legnagyobb befektetője, a Mediobanca – azonban újfent bizalmat szavazott a cégvezérnek. Kedvezően fogadta a hírt a piac is, a Generali részvényei délelőtt egy százalékot erősödtek.