A londoni székhelyű HSBC befektetési bank 2025-ig legalább 25 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal csökkenti a szénerőművek és szénbányák finanszírozását. Igaz, az Európai Unión kívüli és a nem OECD tag ügyfelek 2040-ig kapnak haladékot. A bank ügyfeleinek 2023 végéig kell tervet készíteniük a fosszilis beruházások fokozatos leépítésére.

A HSBC jelentős ázsiai kitettsége miatt támadások kereszttüzében áll, amiatt, hogy nem építi le elég gyorsan a szénberuházások finanszírozását.

Fotó: EyePress via AFP

Celine Herweijer, a HSBC csoport fenntarthatósági igazgatója a Reutersnek nyilatkozva, úgy fogalmazott, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 25 százalékáért a széntüzelésű erőművek a felelősek. Ám a bank szerint a szénhasználatot csak fokozatosan lehet megszüntetni, tudományos ütemterv alapján. A HSBC elkötelezett, hogy 2050-re az ügyfélkörében elérhető legyen a zérószintű nettó szén-dioxid-kibocsátás,  s az új üzletpolitikája minden banki tevékenységre kiterjed, beleértve a 621 milliárd dolláros vagyonkezelési üzletágat is.

Bár a múlt hónapban Skóciában a nemzetközi klímatárgyalások legutóbbi fordulóján elismerték, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a globális felmelegedés fő mozgatórugói, de a széntől függő országok, mint India vagy Kína, csak a "fokozatos leállásba" egyeznének bele.